Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ran­ta­la­keus­juok­su - varma helteen merkki

LNM:n yleisurheilujaoston puheenjohtaja Vesa Kallio ja juoksutapahtuman isäntä Jorma Jokela valmentavat juoksukoululaisia.
LNM:n yleisurheilujaoston puheenjohtaja Vesa Kallio ja juoksutapahtuman isäntä Jorma Jokela valmentavat juoksukoululaisia.
Kuva: Tiina Haapalainen

Tulevana lauantaina, 2.7. juostaan Rantalakeusjuoksu Lumijoelta Liminkaan. Seitsemättä kertaa järjestettävän juoksun lähtö on illalla kello 18 aikaan.

Viime vuonna Rantalakeusjuoksussa nähtiin kansainvälinen juoksutähti, kun kenialainen Abel Kirui osallistui siihen. Tänä vuonna tapahtumassa halutaan kuitenkin korostaa tähtien sijasta lapsia ja perheitä.

– Rantalakeusjuoksuun on osallistunut tähtiä vuosien varrella ja niin on myös tänä vuonna. Kisa on kuitenkin koko kansan ulkoilutapahtuma, joka soveltuu myös perheille, juoksun kisaisännän Jorma Jokela toteaa.

Kilpailu käynnistyy Lumijoelta ja päättyy Liminkaan, kuten aiempinakin vuosina. Lähtöpaikalle on linja-autokuljetus Limingan liikuntahallilta. Reitti kulkee tasaisten viljapeltojen keskellä, joten korkeuserot eivät ole ainakaan este kuntoilijoiden osallistumiselle.

Reitin varrella on myös juomapisteitä kolmen kilometrin välein. Nesteytys onkin tarpeen kisassa. Rantalakeusjuoksu on nimittäin tähän asti ollut varma helteiden merkki. Kertaakaan kisaa ei ole juostu alle 23 asteen lämpötilassa.

– Kerran kisan aikana on ollut ukkonen, ja silloin lämpötila nousi 30 asteeseen, säätilastoja pitänyt kisaisäntä muistaa.

Kisaan voi osallistua, vaikka takana ei olisikaan kymmeniä juoksukilometrejä. Matkan pituus on 10 kilometriä, ja sen voi jopa kävellä halutessaan. Jos matka tuntuu liian pitkältä, osallistua voi myös 5 kilometrin osuudelle.

Lisäksi kilpailussa on ensimmäistä kertaa oma juoksutapahtuma lapsille.Lähtö on kello 19. Juoksumatka on 300 metriä. Torin tuntumassa ja puiston alueella kiertävään kisa on tarkoitettu kaikille lapsille eli 2-vuotiaasta lähtien. Osallistuminen on ilmaista ja kaikki juoksijat palkitaan.

– Kokeilimme lasten juoksua ensimmäisen kerran uuden vuoden juoksussa, ja siellä se sai hyvän vastaan oton.

Ensimmäistä kertaa juoksua voi seruta myös Limingan torilla tai netissä livenä. Koko juoksumatka tulee LiveStream -lähetyksenä.