Puolen vuoden aikana Matti teki puusta 35 Val­me­tia ja seit­se­män Volvon kuor­ma-au­toa – Verstas on ko­ro­na-ajan hen­ki­rei­kä

Kempele
<p>Maalia vielä pintaan. Matti Haapalainen rakensin kuorma-auton lapsuudessaan näkemänsä mallin perusteella.</p> Puusta Haapalainen on vannesahalla työstänyt pelkkiä renkaita yhteensä kolmesataa kappaletta. Komea on Valmetien rivi! Kyllä kelpaa lasten näillä leikkiä. Maksua Matti Haapalainen on luomuksistaan halua. Hänestä hyvä mieli on tarpeeksi suuri palkkio.
Maalia vielä pintaan. Matti Haapalainen rakensin kuorma-auton lapsuudessaan näkemänsä mallin perusteella.
Maalia vielä pintaan. Matti Haapalainen rakensin kuorma-auton lapsuudessaan näkemänsä mallin perusteella.

Pitkä rivi kirkkaanpunaisesta maalista kiilteleviä puutraktoreita seisoo säntillisesti aseteltuina verstaan pitkällä pöydällä. Traktorit ovat Valmet-merkkisiä ja punaisia siksi, että aikanaan se oli merkin ainoa väri.

Traktoririvi näyttää identtiseltä ja ne ovatkin rakennettu samalla kaavalla. Tarkemmin katsellessa niiden moottoreiden muotoilussa voi kuitenkin nähdä pieniä eroja.

– Moottoripellin muoto kertoo, mitä mallia traktori on, selventää niiden rakentaja, kempeleläinen Matti Haapalainen silittäen samalla sormellaan moottorin kaarta.

Kotipihan reunassa seisova puuverstas on 84-vuotiaalle miehelle tärkeä paikka. Siellä hän viettää päivittäin aikaa.

Korona-aikana harrastuksen merkitys on kasvanut entisestään ja hän kertoo istuneensa puutöiden parissa joka päivä viidestä kuuteen tuntia. Traktoreita peräkärryineen on syntynyt sinä aikana yhteensä 35 ja kuorma-autoja seitsemän kappaletta.

Pienestä verstaasta löytyy kaikki tarpeellinen puutöiden tekoon. Sirkkelit, vannesaha ja hiomakone on aseteltu pöydän ympärille käden ulottuville. Puusta on pyöräytetty vannesahalla pelkkiä renkaita yhteensä kolmesataa kappaletta.

Osaan traktoreista Haapalainen on suunnitellut ja asentanut mekanismin, jolla sen keulan saa kääntymään molempiin suuntiin.

Innostus puuajoneuvojen tekemiseen syttyi jo pienenä poikana Pielavedellä. Kaupan pihalla useasti seisova Volvo-merkkinen kuorma-auto teki syvän vaikutuksen viisivuotiaaseen, joka painoi sen yksityiskohdat tarkasti mieleen.

– Kävin isän kanssa kaupassa ja ihastelin kuorma-autoa, jonka kyljessä luki Vaaraslahden osuuskauppa RL. Tämä kuva mielessäni aloin kotona veistää taitavan kirvesmiesisäni avustuksella ensimmäistä autoani, muistelee mies nauraen.

Lue lisää 9.9. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!