"P­re­si­den­tin ar­mah­duk­sen" kokenut pit­kä­ai­kai­nen tai­de­kaup­pias Esko Nis­ka­nen haluaa pa­nos­taa edel­leen kau­neu­teen

Niskanen remontoi tilansa ulkorakennuksia ja miettii, voisiko jonain päivänä avata ovet yleisölle.

Liminka
Esko Niskasen aitassa riittää taidetta. Enää taide ei mene kaupaksi, kuten 70- ja 80-lukujen kulta-aikana. Aitan taidekokoelmaa.
Esko Niskasen aitassa riittää taidetta. Enää taide ei mene kaupaksi, kuten 70- ja 80-lukujen kulta-aikana.
Esko Niskasen aitassa riittää taidetta. Enää taide ei mene kaupaksi, kuten 70- ja 80-lukujen kulta-aikana.

Aarne Alankoa, Uuno Soldania ja Juha Öörniä.

Liminkalaisen Esko Niskasen aitan seinillä on vieri vieressä toinen toistaan kauniimpia teoksia. Matrikkelitaiteilijoiden työt peittävät yli sata vuotta sitten piilukirveellä veistetyt hirret. Tauluja on myös toisessa kerroksessa, mutta sen osalta Niskasen projekti on vielä kesken.

Miehen visio Karhulan tilan tulevaisuudesta on vielä salaisuus, mutta taide liittyy siihen vahvasti. Aitta on jo komeassa punamullassa ja uudessa huopakatossaan. Etuseinän koristelaudat tuovat uutta ilmettä.

– Se on nyt vähän sveitsiläistyylinen, Esko Niskanen tuumaa tyytyväisenä.

Pihapiirissä olevan vanhan navetan parsien tilalla on uusi lattia. Sekin, kuten alunperin Ranta-Kastellista purettu aitan lattia, on rakennettu kierrätysmateriaaleista.

Navettaan saisi komeat näyttelytilat. Ehkä siellä jonain päivänä taidemyyntinäyttely avautuukin, mutta Niskanen kiirehtii huomauttamaan, ettei pihapiirin projekteilla ole aikataulua. Kaksi vuotta sitten hän myi Limingan Viherkeskuksen uudelle yrittäjälle ja on sen jälkeen nauttinut vapaaherran roolistaan.

– Puutarha oli avoinna puoli vuotta vuodessa aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Sen päälle tulivat muut työt. Se oli kuin elinkautinen. Poismyynti oli minulle presidentin armahdus, pitkän linjan yrittäjä kuvaa.

Lue lisää 22.7. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!

Esko Niskanen

72-vuotias. Syntyjään oululainen.

Aloitti työskentelyn Aleniuksen puutarhalla yhdeksänvuotiaana. Hankki puutarhan myöhemmin omistukseensa.

Limingan Viherkeskuksen toiminta käynnistyi 80-luvun alussa. Myi puutarhan uudelle yrittäjälle kaksi vuotta sitten.

Perusti Taidekeskus Niskasen 70-luvun lopulla. Yritys on edelleen olemassa.