Postin lakko päättyi – lakon vai­ku­tuk­set näkyvät vielä tämän viikon Ran­ta­la­keu­den ja­ke­lus­sa

Loppuviikosta uhanneet uudet tukilakot peruuntuivat.

Rantalakeus

Postilakko on loppunut ja sovintoesitykset on hyväksytty, kertoi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala keskiviikkona aamupäivällä.

– Postin työntekijät palaavat seuraavaan mahdolliseen työvuoroon, kertoi puolestaan PAU.n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Niemisen mukaan hyväksytty sovintoehdotus oli hyvin samanlainen kuin valtakunnansovittelijan aiemmin antama ehdotus. Hän kertoo olevansa tyytyväinen, että sovinnossa saatiin turvattua paketinlajittelijoilla aiemmin olleet työehdot.

– Todella toivon sitä, että tästä alkaa jälleen työrauha palaamaan ja asiakkaiden osalta luottamus palautuu, Nieminen kommentoi.

Keskiviikkoaamuna PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto saapuivat valtakunnansovittelijan toimistolle neuvottelemaan postilakon lopettamisesta.

Paltan Aarton mukaan kiky-tuntien kohtalo päätetään myöhemmin, eikä nyt tehdyssä sovinnossa tehty päätöksiä kiky-tunneista. Aarto kertoi pitävänsä neuvotteluprosessia vaiherikkaana.

Postin lakon loppuminen tarkoittaa sanomalehtien perusjakelun palautumista normaaliksi hiljalleen. Postin jakelun piirissä olevat Rantalakeuden tilaajat voivat hakea tämän viikon lehden toimituksesta tai Tyrnävällä Temmeksen Salesta ja Tyrnävän kunnanvirastolta., kunnes postin jakelu palaa normaalitilanteeseen.

Näköislehdet pääsee lukemaan verkossa normaalisti joka päivä omilla tunnuksillaan, jotka jokaisella tilaajalla ovat. Kaikkiin Rantalakeuden tilauksiin kuuluu digilukuoikeus, jolla pääsee verkossa lukemaan näköislehteä ja muita tilaajasisältöjä.

Näköislehden voi lukea myös eKaleva-sovelluksella. Digilukuoikeuden saa rekisteröitymällä eli luomalla Kaleva-tilin.

Rekisteröitymiseen tarvitset voimassa olevaan Rantalakeuden tilaukseen liittyvän asiakasnumeron ja käytössä oleva sähköpostiosoitteen.

Tietoa ja opastusta Kaleva-tilin tekemiseen ja sovelluksen käyttöönottoon löydät täältä.

Asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa osoitteessa asiakaspalvelu@rantalakeus.fi.fi tai puhelinnumerossa 08-5377610.

Sovinnon myötä pysähtynee esimerkiksi satamien jumiutuminen torstaina, kun kahden vuorokauden mittainen, Suomen ulkomaankauppaan vaikuttava ahtaajien työnseisaus jää toteutumatta. Samalla peruuntuu perjantaina alkavaksi suunniteltu rautatielakkojen aalto.

Matkustajalaivoihin lakkojen päättyminen vaikuttaa viiveellä. Viking Line kertoi tiistaina Lännen Medialle, että ei saisi seisovia Ruotsin-laivojaan liikkeelle ainakaan vielä keskiviikkona, ei edes iltalähtöjä.

Tallink Silja puolestaan saattaisi avata Turun-linjan laivaliikenteelle jo keskiviikkoiltana, kun postikiista ratkesi aamupäivällä.

Helsinki-Tukholma -reitillä liikennöivä Silja Serenade palannee aikatauluun sen sijaan vasta torstaina.

Osapuolet neuvottelivat pitkään maanantaina ja tiistaina löytääkseen ratkaisun postikiistaan. Tiistaina neuvotteluja käytiin ensin Palvelualojen työnantajien Paltan toimistolla Helsingin Etelärannassa, mistä neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan luokse Helsingin Bulevardille iltakuuden jälkeen.

Valtakunnansovittelijan apua PAU ja Palta tarvitsivat vielä tiistai-iltana, sillä sovittelijan aiemmasta sovintoesityksestä löytyi vielä uusi kiistakapula.

– Meillä on vielä yksi suuri näkemysero, mutta uskon, että siihen saadaan ratkaisu valtakunnansovittelijan luona, Paltan Aarto arvioi tiistaina.

Palta ja PAU eivät valtakunnansovittelijan luota poistuessaankaan kertoneet, mitä asiaa näkemysero koski.

Postin lakko alkoi yli kaksi viikkoa sitten maanantaina 11. marraskuuta. Alkujaan lakon oli määrä päättyä sunnuntaina 8. joulukuuta, mutta sitä on jatkettu 22. joulukuuta asti.

Lakossa on mukana noin 10 000 Postin työntekijää.