Pet­te­rin ja Mikon yli tu­han­nen ki­lo­met­rin me­lon­ta­mat­ka käyn­nis­tyi maa­nan­tai­na – jossain vai­hees­sa he pyr­ki­vät Hai­luo­toon yöksi, jos sää sen sallii

Rantalakeus
Petteri Tiainen ja Mikko Sipilä testaamassa uusia välineitään. Melontamatka Tornioon käynnistyi maanantaina.
Petteri Tiainen ja Mikko Sipilä testaamassa uusia välineitään. Melontamatka Tornioon käynnistyi maanantaina.

Yli 1 000 kilometriä, 21 päivää. Vanhojen opiskelukavereiden, espoolaisen Petteri Tiaisen ja helsinkiläisen Mikko Sipilän koronakevään aikana synnyttämä idea konkretisoitui maanantaiaamuna Virolahdella. Kaksikko aikoo meloa Suomen rannikon päästä päähän kolmen viikon aikana.

Tavoitteena on mahdollisimman suoraviivainen reitti Tornioon. Tempauksellaan miehet haluavat kiinnittää huomion puhtaan Itämeren merkitykseen ja meriluonnon virkityskäyttöön.

– Merellä on tosi iso potentiaali, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudun saaristossa huomaa harvan olevan vesillä. Ympäristöongelmiin emme ota kantaa, mutta onhan se iso ongelma, että Itämeri on siinä kunnossa kuin se nyt on, Tiainen toteaa.

Melojien päivätavoite on 45–60 kilometriä. Petteri Tiainen muistuttaa etappien pituuden olevan keliriippuvainen.

– Jos sää on huonoa, joudumme melomaan saarien suojassa, mistä tulee kiertomatkaa. Turvallisuus on tärkeässä roolissa. Hyvällä kelillä voidaan meloa kaukanakin rannikosta.

Heillä on mukanaan satelliittiviestintälaite, jolla voi tarvittaessa olla yhteydessä pelastusviranomaisiin.

– Suurimpana yksittäisenä riskinä vesillä on nopeasti vaihtelevat sääolosuhteet, eteenkin yllättävä sumu, hän jatkaa.

Yöpymispaikkoja ei ole määritelty tarkasti, mutta Tiainen ja Sipilä suunnittelevat yöpyvänsä Oulun seudulla Hailuodossa.

– Jos päästäisiin siitä seuraavana päivänä yli Ulkokrunniin. Rantalakeuden rannikkolla on haasteellisia paikkoja. Matalat vedet ovat aika keliherkkää aluetta. Tuuli saattaa nostaa aalloista yllättävän suuria.

Ensimmäistä kertaa kaverukset eivät melomassa ole. Petteri Tiainen naurahtaa kaikenlaisia tempauksia tapahtuneen.

– Yhtenä kesänä meloimme yhdellä vedolla Hangosta Helsinkiin. Matkaan kului reilut 20 tuntia. Tunnemme toisemme hyvin, vahvuuksien lisäksi myös heikkoudet. Tuskin tätä Suomi-melontaakaan olisi syntynyt ilman koronaa. Ehkä seuraavaksi voisi lähteä melomaan Ruotsin rannikolle, sillä useinhan nälkä kasvaa syödessä?

Vaikka päivä- ja aikatavoite on kova, aikovat he nauttia tekemästään.

– Retkeilyhengessä olemme liikkeelle. Reissu ei saa mennä pelkästään hampaat irvessä puurtamiseksi.

Matkaa voi seurata Instagramissa osoitteessa instagram.com/rannikkotaival2020.

Miesten matkaa ovat tukemassa Suomen Latu, Welhonpesä ja Garmin.

Rannikkotaival 2020

Kaksikon ohjenuorana on kokeneen melontakaverin tokaisu: ”Ei saa meloa lujaa, pitää kiirehtiä hitaasti.”

Matkaa kertyy yli 1 000 kilometriä. Melontaurakka käynnistyi maanantaina Virolahdelta. Kolmen viikon kuluttua Petteri Tiaisen ja Mikko Sipilän pitäisi saapua Tornioon.

Lakeuden rannikolla he suunnittelevat yöpyvänsä Hailuodossa.