Pa­ri­sa­taa mottia pi­ha­pii­ris­sä – hal­ko­ho­lis­til­la on kirves aina mukana

Halkoja riittäisi vuosikausiksi, mutta joka vuosi Eero Uutinen tekee lisää. Koska se on mukavaa.

Tyrnävä
ALHAALLA OIKEALLA. Kymmenvuotias Ruska on aina metsähommissa mukana. Tässä kaksikko on ansaitulla tauolla. PÄÄKUVASSA. Tyrnäväläinen Eero Uutinen kuvaa itseään halkoholistiksi. Pihapiirissä on puita kymmenen vuoden tarpeisiin ja lisää syntyy joka vuosi. Pihatietä reunustaa halkomuuri. Eero Uutinen kehaisee, ettei yksikään pino ole koskaan kaatunut. – Sen olen kantapään kautta oppinut.
ALHAALLA OIKEALLA. Kymmenvuotias Ruska on aina metsähommissa mukana. Tässä kaksikko on ansaitulla tauolla.
ALHAALLA OIKEALLA. Kymmenvuotias Ruska on aina metsähommissa mukana. Tässä kaksikko on ansaitulla tauolla.

Ängeslevälläkin kevät tekee tuloaan. Lunta on pelloilla enää siellä täällä ja ilmassa muutama lämpöaste. Eero Uutinen esittelee pihapiirinsä kulmalla olevaa muuriaan. Toki se Kiinan muurille kalpenee, mutta monta hikipisaraa on Uutisenkin rakennelman edestä vuodatettu.

Löytyypä puukasoja muualtakin tontilta: pinossa, heinäladossa, häkissä ja säkissä. Parinsadan motin verran, isäntä laskeskelee. Vanhimmilla puukasoilla on ikää parikymmentä vuotta.

– Ei tässä taida järkeä olla, mutta ei näitä raaski myydäkään. Ja jos näin korona-aikana huomenna kuolisi, niin eipähän vaimon tarvitsisi heti samana päivänä lähteä metsään, Eero Uutinen veistää.

Mustassa huumorissa on kookas totuuden siemen – kun talo lämpiää puilla, on hyvä olla omavarainen.

– Nämä puut riittäisivät kymmeneksi vuodeksi, mutta joka vuosi pitää tehdä lisää. Tämä on niin mukavaa hommaa.

Uutinen kutsuu itseään halkoholistiksi. Siis sellaiseksi, jonka ei tarvitsisi hamstrata polttopuita, mutta joka ei malta olla niitä tekemättä.

Ritva-puoliso nyökyttelee vieressä. Uutisen perheessä metsää ja puuta on aina arvostettu. Kesäkuukausina pariskunta saattaa Eeron aloitteesta käydä moottoripyöräilemässä männiköiden vuoksi.

– Ajamme Puolangalle katsomaan hyvännäköistä, hoidettua metsää. Tai johonkin muualle näkemään hyvin ladottuja puupinoja, Ritva Uutinen hymyilee.

Jo seurustelun alkuaikana tulevan puolison halkoinnostuksesta oli viitteitä.

– Taisi olla 70-luvun loppua, kun Eero tuli kotonani käymään. Isäni oli huonossa kunnossa ja meillä oli pino puita, jotka piti pieniä. Eero huomasi, että meidän kirves oli aika onneton. Hän haki autonsa peräkontista oman teränsä ja pilkkoi meille puut.

Mies itse naurahtaa. Kirves on edelleenkin autossa mukana. Aina.

Lue lisää 25.3. Rantalakeudesta tai aktivoi digitunnuksesi ja lue diginä!