Urheilu : Ran­ta­la­keus-maas­to­jen infon löydät täältä

Oulun Seudun hen­gi­tys­yh­dis­tys vetoaa kuntiin ja ta­loyh­tiöi­hin, jotta ka­tu­pö­ly saa­tai­siin sii­vot­tua pois kah­des­sa vii­kos­sa – "Hen­gi­tys­sai­raal­le ka­tu­pö­ly­ai­ka voi tuoda vai­keam­pia oi­rei­ta, sai­rau­den pa­he­ne­mis­vai­hei­ta ja hen­ge­nah­dis­tus­ta"

Katupölyä nousee keväällä talven aikana teille heitetystä sepelistä ja murskeesta.
Katupölyä nousee keväällä talven aikana teille heitetystä sepelistä ja murskeesta.
Kuva: Matti Räty

Oulun Seudun Hengitysyhdistys vetoaa alueen kuntiin ja yksityisiin taloyhtiöihin, jotta talven jäljiltä tielle jäänyt erilainen hiekkamurske ja sepeli kerättäisiin nopeasti pois. Hengitysliitto suosittelee katupölyn poistamiseen kahden viikon aikarajaa.

Yhdistys muistuttaa, ettei tarvitse olla hengityssairas saadakseen oireita epäpuhtaasta ilmasta keväisin. Hengityssairaalle katupölyaika voi tuoda vaikeampia oireita, sairauden pahenemisvaiheita ja hengenahdistusta.

– Katupölyn aiheuttamien terveyshaittojen minimoimiseksi on tärkeää, että kunnissa osataan varautua katujen puhdistustöihin oikein. Oleellista on saada hiekoitushiekka kerättyä ja pestyä pois mahdollisimman varhain. Koska osa hiekoitushiekasta on yksityisten taloyhtiöiden vastuulla, sama toive kuuluu heidän suuntaansa, puheenjohtaja Tapio Still sanoo.

Myös jokainen autoileva kuntalainen voi osaltaan olla avuksi.

– Kitkarenkaiden valinta vaikuttaa katupölyn määrän kehittymisen. Siivous taas saadaan yhteistoimin sujumaan, kun autot siirretään pois puhdistettavilta kaduilta kunnan ohjeiden mukaan. Moni ei tule ajatelleeksi, että katupölyn määrään vaikuttaa myös hiekoitukseen käytetty hiekkamurskeen laatu, puheenjohtaja Still pohtii.

– Voimme usein itse taloyhtiöissä vaikuttaa päätökseen suosia pestyä sepeliä, hän kiteyttää.