Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Oikean ja asial­li­sen tiedon mer­ki­tys

Pääkirjoitus (RL 16.10) oli asiallinen kannanotto susien ympärillä vellovaan kirjoitteluun. Asiallisuutta kaivattaisiin moniin muihinkin aiheisiin.

Mielipiteitä on monenlaisia ja osa niistä perustuu tunteiseen, mielikuviin, tarkoitukselliseen lietsontaan ja väärään tietoon. Väärän tiedon kylvämisen helppous, asiassa kuin asiassa, on hämmästyttävän helppoa. Lukijat uskovat miltei mitä tahansa, jopa sen että maapallo on litteä. Väärän tiedon kitkeminen on vaikeaa, se jää elämään ja muuttuu ns. urbaanilegendoiksi joilla on uskolliset äimistelijät jotka eivät millään haluaisi uskoa sadun olevan satua. Sisällöltään köyhän elämän tallaajalle satu on paljon mehukkaampaa kuin totuus.

En usko ihmisten olevan nykyään sen tyhmempiä kuin ennen, paremminkin tylsistyneitä. Tylsistyminen on legendojen kylvämiseen hedelmällinen alusta. Lisäksi sosiaalisen median arkipäiväistyminen ja helppous mahdollistaa tehokkaasti kaikkien kukkien kukkia. Ja ne kukkivat sitä runsaammin mitä enemmän niitä lannoitetaan.

Nykypäivän keskusteluiden värittäjiä kutsutaan trolleiksi, ennen ne olivat kotoisammin juorukelloja. Juorukelloja joko uskottiin tai heille naureskeltiin. Sama asia nykyään trollien kanssa, mutta toisin kuin juorukello joka oli kaikille tuttu, keskusteluja värittävä trolli on vaikeampi tunnistaa.

Koulujen tulisi entistä enemmän painottaa luetun ymmärtämiseen ja mediasta saadun tiedon oikeellisuuden ja uskottavuuden arviointiin. Oikea tieto kumoaa uskomukset ellei väärän tiedon elättely tunnu todellisuutta paljon jännemmältä. Jos susikammo tai ilmaston muutoksen kieltäminen tai luonnonsuojelun demonisointi tai mikä tahansa muu huu-haa elävöittää arkea ja on tärkeä tunne-elämysten lähde, niin sille ei kai sitten mitään mahda.

Mutta mahtaisimmeko jotain pihojen liepeille eksyneille susille? Tehokkain keino suden karkottamiseen on ruokinnan lopettaminen. Helpon ruoan houkutus voittaa jopa ihmisen pelon. Ei susi huvin vuoksi ihmistä uhmaa ja jää tyhjille pihoille ympyrää pyörimään.

Koirat sisätiloihin yöksi. Tuotantoeläinten turvaksi petoaidat ja muut keinot joista voi keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Vetäytyminen takaisin metsään saalistamaan on tehtävä sudelle houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi kuin kissojen jahtaaminen taajamassa. Silloin se lähtee vapaaehtoisesti ja hyvä niin, ei ihmisen takia vaan oman turvallisuutensa vuoksi. Susi on ihmiselle harmiton, mutta ihminen on suden pahin vihollinen.

Heidi ArffmanTyrnävä