Lu­mi­jo­ki­nen Jani geo­kät­köi­lee ja ra­kas­taa kät­kö­jen te­ke­mis­tä – en­sim­mäi­nen kätkö Raa­hes­sa ui­ma­ko­pin ra­ken­teis­sa.

Valenauloja, mystisiä avaamismekanismeja ja liiketunnistimella laukeavia äänitteitä.

Lumijoki
Lumijokinen Jani Mattila tykkää paitsi geokätköjen etsimisestä, myös niiden tekemisestä. Hänen mielestään kätkössä on oltava jokin juju, joka tarjoaa oivaltamisen elämyksiä.
Lumijokinen Jani Mattila tykkää paitsi geokätköjen etsimisestä, myös niiden tekemisestä. Hänen mielestään kätkössä on oltava jokin juju, joka tarjoaa oivaltamisen elämyksiä.
Kuva: Jani Mattilan kotialbumi

Geokätköt voi toteuttaa monella tavalla. Yksinkertaisimmillaan se on pakasterasia ladon orrella tai filmipurkki puunkolossa. Lumijokinen kätköilijä Jani Mattila haluaa kuitenkin toteuttaa omat kätkönsä toisin. Niissä on oltava yllätyksellisyyttä ja löytämisen iloa.

– Ensimmäinen, jo käytöstä poistettu kätköni oli Raahessa uimarannan pukukopin rakenteissa. Kätkö oli koverrettu pieneen lankunkappaleeseen, joka näytti kuuluvan kopin rakenteisiin. Olin jopa naulannut siihen muutaman naulantyngän hämäykseksi. Lisäksi lankunkappale piti avata tietyllä tavalla, Mattila kertoo.

Toinenkin Mattilan tekemä kätkö vaati etsijältä vähän hoksua. Siltarakenteissa olevien veden ulostuloputkien vieressä törrötti kierretanko. Mattila keksi kiinnittää siihen vesiputkien näköisen letkun, joka piti kiertää tietyllä tavalla auki. Vasta sitten pääsi käsiksi geokätkön lokivihkoon. Tämäkään kätkö ei ole enää aktiivinen.

– Sitä oli yritetty aika usein vääntää voimalla auki, joten kätkö vaati paljon huoltamista. Poistin sen, vaikka moni piti sen erilaisesta toteutustavasta.

Mattilaa kutkuttaa geokätköjen tekemisessä se, että pienellä muokkaamisella ja muutamalla lisäyksellä kätköstä voi aina tehdä vieläkin paremmin ympäristöön sulautuvan.

Lue lisää 29.4. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!

Geokätköily

Geokätköilyn alkuun pääsee ilman varustehankintoja. On oltava vain gps-paikannuksella varustettu älypuhelin, johon voi ladata geokätkösovelluksen.

Geokätköt listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla, jonne on luotava tunnukset päästäkseen katsomaan kätköjen sijaintitietoja. Tunnusten rekisteröiminen on maksutonta. Etsittävien kätköjen tiedot löytyvät helpoiten sivuston karttatyökalulla.

Kännykästä voi valita geokätkön joko kartalta tai koordinaattien avulla. Kätkölle voi hakeutua sovelluksen kartan tai kompassin avulla.

Kun löytää kätkön, siitä voi tehdä merkinnän kätköpaikalta löytyvään lokikirjaan ja mobiilisovellukseen. Sovellukseen voi jättää myös kommentteja kätkön lokikirjaan. KK tarkoittaa kiitos kätköstä, DNF ettei löytänyt kätköä (did not found).

Pidempään harrastaneet hankkivat usein gps-laitteen. Iltaisin ja talvisin myös taskulamppu voi olla tarpeellinen.

Jani Mattilan geocaching-tunnus on ”Matlein”.