Lu­kios­sa opis­ke­le­va Kasperi tekee rik­ki­näi­sis­tä jää­kiek­ko­mai­lois­ta huo­ne­ka­lu­ja – "Har­mit­ti, kun mailat menivät ros­kiin"

Liminka
-
Kuva: Mirko Kovalainen

– Olen aina tykännyt värkätä kaikenlaista, toteaa Limingan lukiossa toista vuotta opiskeleva Kasperi Tahkola silmäillessään itse suunnittelemiaan ja rakentamiaan huonekaluja.

Kyse ei ole ihan mistä tahansa huonekaluista – nämä on rakennettu rikkinäisistä jääkiekkomailoista.

Tahkola kertoo nähneensä jääkiekkomailoista tehtyjä huonekaluja netissä joskus aiemmin. Ne palasivat hänen mieleensä, kun lukion Nuori yrittäjyys -kurssilla alettiin miettiä omia liiketoimintasuunnitelmia. Kurssilla opiskelijat pääsevät tutustumaan yrittäjyyteen ja heille nimetään myös oma yritysmentori. Tahkolan mukaan kurssi on ollut kaikin puolin mieluisa ja opettavainen kokemus.

– Työskentely on ollut mukavaa ja tunnit rentoja.

Jääkiekkomailojen hyödyntäminen huonekalujen raaka-aineena oli Tahkolalle luonteva valinta. Hän pelaa itsekin jääkiekkoa ja viheltää myös tuomarina, joten jäähallilla tulee käytyä viikoittain. Jääkiekkoa harrastaessaan Tahkola on havahtunut siihen, miten paljon mailoja rikkoutuu. Niiden heittäminen roskiin on tuntunut hänestä hyvän materiaalin haaskaamiselta.

– Harmitti, kun mailat menivät roskiin. Nyt haen hajonneet mailat Kempeleen ja Limingan jäähalleilta. Yleensä saan matkaan 3–5 mailaa, jotka ovat menneet rikki joko lavasta tai varresta. Aluksi jäähallilta vähän kyseltiin, että mihin minä niitä oikein tarvitsen, Tahkola hymähtää.

Tahkola tuo mailat kotiin ja suuntaa niiden kanssa vanhaan sikalaan, jonne hän on järjestellyt oman verstaansa. Verstaan suojissa hän suunnittelee mailoista huonekalun ja pilkkoo sen jälkeen mailat sopivaan mittaan. Kun kaikki osaset ovat valmiita, Tahkola kokoaa kalusteen pulttien, ruuvien ja narujen avustuksella.

Ensimmäinen huonekalu syntyi syksyn alussa. Sen jälkeen mailoista on muotoutunut useampia penkkejä ja tuoleja. Kauppojakin on alkanut syntyä.

Positiivinen ja kannustava palaute on innostanut kehittelemään uusia tuotteita.

– Seuraavaksi ajattelin ruveta tekemään naulakkoa ja seinäkelloa.

Huonekalujen valmistaminen on ollut Tahkolan mukaan mielenkiintoista puuhaa. Kaikista parasta touhussa on ollut se, että hän pystyy omalla toiminnallaan antamaan jätteeksi luokitellulle tavaralle uuden elämän.

– Pyrin kierrättämään muutenkin, ja ekologisuushan on nykyään pinnalla. Se kiinnostaa. Ja tässä näkee, mitä on itse tehnyt, Tahkola pohtii.

Yritysidean kehittely ei ollut nuorukaiselle aivan vierasta puuhaa, sillä Tahkola on aiemmin toiminut 4H-yrittäjänä. Viime kesänä hän ahkeroi perustamassaan maalausyrityksessä.

– Meillä on myös suvussa paljon yrittäjiä, Tahkola kertoo.

Ajatus yrittäjyydestä on Tahkolan mukaan alkanut tuntua entistä houkuttelevammalta Nuori yrittäjyys -kurssin myötä. Vielä tässä vaiheessa hän ei kuitenkaan osaa sen tarkemmin sanoa, mille alalle hän isona suuntaa.

– Tuskin huonekalusuunnittelijaksi kuitenkaan, hän virnistää.

Nuori yrittäjyys

Nuori yrittäjyys -kurssi on osa valtakunnalliseen formaattiin kuuluvaa opintokokonaisuutta. Limingassa kurssi lukeutuu osaksi Bisneskoulun opintoja.

Limingan Yrittäjien kummiyrittäjät ovat mukana sparraamassa kurssilaisia.

Kurssin tavoitteena ei ole niinkään luoda uusia yrittäjiä vaan lisätä nuorten oma-aloitteisuutta.