Li­min­gas­sa mie­ti­tään seu­ra­kun­ta­ta­lon tu­le­vai­suut­ta – tut­ki­muk­ses­sa pal­jas­tui mik­ro­bi­vau­rioi­ta, on­gel­man laajuus sel­vi­tyk­ses­sä

Kirkkoherra Pekka Tuomikoski: "Avoimuus ja selkeä tiedottaminen on hyvä lähtökohta tässäkin."

Mitä tehdä nykyiselle seurakuntatalolle? Sitä joudutaan Limingan seurakunnassa pohtimaan. Kuva vuodelta 2015, jolloin talossa järjestettiin irakilaisäitien ravintola.
Mitä tehdä nykyiselle seurakuntatalolle? Sitä joudutaan Limingan seurakunnassa pohtimaan. Kuva vuodelta 2015, jolloin talossa järjestettiin irakilaisäitien ravintola.
Kuva: Rita Kumpulöainen

Liminka. Limingan evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntatalon rakennetutkimuksessa on havaittu, että alapohjan tekninen käyttöikä on tullut tiensä päähän. Osassa rakenteesta otetuissa mikrobinäytteissä oli runsasta kasvustoa, mikä viittaa mikrobivaurioitumiseen. Näytteistä löytyi myös sädesientä. Alapohjan lisäksi näytteitä otettiin seinärakenteista.

Ikä näkyy kiinteistössä muutoinkin: vuonna 1972 rakennetusta seurakuntatalosta on aiemmin löytynyt lämpövuotoja.

Parhaillaan kartoitetaan ongelmien laajuutta.

– Käytännössä löydökset tarkoittavat, että tutkimuksia laajennetaan ja jatketaan. Rakennuksen sisäilman puhdistamiseen kiinnitetään jatkossa enemmän huomioita ilmastoinnin säätämisen, ilmanpuhdistuslaitteiden sekä desinfioinnin keinoin. Luottamushenkilöt, rakennustoimikunta ja johtavat viranhaltijat pohtivat yhdessä pitkän aikavälin ratkaisuja, kirkkoherra Pekka Tuomikoski kertoo.

Eräs selkeästi esiin noussut vaihtoehto on hänen mukaansa uuden seurakuntatalon rakentaminen. Toisessa vaakakupissa on nykyisen talon remontointi.

– Tärkeintä tässä tilanteessa on henkilöstön ja seurakuntalaisten turvallisuus. Teemme jatkuvasti töitä seurakuntatalon sisäilman ja turvallisuuden parantamiseksi sekä kestävämmän ratkaisun löytymiseksi. Avoimuus ja selkeä tiedottaminen on hyvä lähtökohta tässäkin kysymyksessä.

– Pyydämme myös ilmoittamaan työntekijöillemme, mikäli sinulla tai läheiselläsi on tullut terveydellisiä oireita seurakuntatalolla asioidessasi. Tiedon kerääminen ja seurakuntalaisten kuuleminen on kunnia-asiamme, kirkkoherra muistuttaa.

Seurakuntatalon käyttö jatkuu toistaiseksi normaalisti. Pekka Tuomikoski toivoo, että tarkemmat tutkimukset valmistuvat vielä tämän syksyn aikana.

Seurakunnan työntekijöitä informoitiin perjantaiaamuna. Myös kirkkoneuvosto on käsitellyt ensimmäisen kuntotutkimuksen.

– Toiveena on nykyaikainen ja toimiva seurakuntatalo. Jos taloa korjataan, niin silloin tarvitaan todella mittava remontti, Tuomikoski toteaa.