Li­min­gan­lah­del­la ää­rim­mäi­sen uhan­alai­sia kil­ju­han­hia – WWF pyytää pi­dät­täy­ty­mään alueel­la hanhien met­säs­tyk­ses­tä

Kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja.

Vasemmalla aikuinen kiljuhanhi, oikealla nuori yksilö Norjan Porsanginvuonolla.
Vasemmalla aikuinen kiljuhanhi, oikealla nuori yksilö Norjan Porsanginvuonolla.

Liminka. Liminganlahden Virkkulan lintutornin edustalla tavattiin maanantaina ainakin 24 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. Kiljuhanhia on paikalla edelleen tänään, WWF:n tiedotteessa todetaan. Kiljuhanhia on havaittu myös Virkkulan lähellä olevilla pelloilla, Liminganlahden metsästysrauhoitusalueen ulkopuolella.

– Vetoamme Liminganlahden alueella hanhia ja vesilintuja metsästäviin, että kaikkien hanhien metsästämisestä pidättäydytään siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Tällä hetkellä alueella on myös paljon metsähanhia, joita ei saa metsästää Pohjois-Pohjanmaalla, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Hanhien varma lajinmääritys, varsinkin syksyisessä nuoruuspuvussa, on metsästystilanteessa vaikeaa. WWF:n kiljuhanhityöryhmä tarkkailee kiljuhanhia tehostetusti alueella. Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Sen pelastamiseksi sukupuutolta on tehty vuosikymmenten ajan kansainvälistä yhteistyötä. Pohjolan kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin. Kanta on kuitenkin edelleen niin pieni, että yhdenkin yksilön menetys on suuri takaisku.

WWF:n mukaan Oulun seutu oli aikanaan hyvin tärkeä kiljuhanhien syysmuuton aikainen levähdysalue, mutta edellisistä syysmuuton aikaisista kiljuhanhihavainnoista alueella on vuosikymmeniä. Sen sijaan kevätmuutolla kiljuhanhet levähtävät alueella edelleen säännöllisesti.