Lukijalta
Mielipide

Li­min­gan kunnan yri­tys­tuet

Yksityinen, täysin Limingan kunnan toimintojen ulkopuolinen rakennusfirma rakennuttaa Limingan keskustaan kerrostalon. Siinä ei toki ole mitään pahaa, mutta kulma-ja niskakarvoja asiassa nostattaa kunnan toiminta. Limingan kunta on päättänyt hankkia em. kerrostalosta asunto-osakkeita. Hankinnan perustelut ovat näkyvissä kunnanhallituksen viimeisimmän kokouksen pöytäkirjassa. Kunnalla on esittelyn mukaan tarve vuokra-asunnoille.

Kuitenkin viimeisimmässä kunnanvaltuuston kokouksessa kunnanjohtaja on maininnut, että suurin osa asunto-osakkeista myydäänkin ja vain pieni osa jää vuokrakäyttöön. Suurin osa asunnoista myydään, ja vain pieni osa jää vuokrakäyttöön? Mitä erinomaista kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston kokousten välillä tapahtui, kun viesti muuttui näin täydellisesti? Ristiriitaisilla päätöksillä Limingan kunnasta tulee yksityisyrityksen riskirahoittaja, epäsuoran tuen myöntäjä ja kiinteistönvälittäjä.

Kun asuntoja nyt hankitaankin myyntikäyttöön, herää tietysti kysymys, millä perusteilla juuri kyseinen rakennusfirma valikoitui etujen saajaksi? Miksi hanketta ei kilpailutettu, sillä omistaahan kuntakin kerrostalotontteja keskustassa? Hankinta-arvon perusteella hanke olisi tullut kilpailuttaa ja reilun pelin hengessä toki muutoinkin. Hankinta ei ole millään lailla pieni tai merkityksetön, sillä osakkeita hankitaan nyt 717 000 eurolla. Samaan aikaan kunta säästää kaikilla toiminnan alueilla myös koronakriisin vuoksi. Julkisuudessa on myös ollut Tupoksen koulukiinteistön sisäilmaongelma ja asian tempoileva käsittely. Miksi asunto-osakkeet asetetaan esimerkiksi kunnan lakisääteisten tehtävien esimerkillisen hoidon edelle? Näihin kysymyksiin varmasti monet yrittäjät ja kuntalaiset haluaisivat suoria ja rehellisiä vastauksia. Tosin niitä odotellessa tuskin kannattaa pidätellä hengitystä.

Tuomas OkkonenPerussuomalaiset, Liminka