Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lauan­tai­na hil­jen­ny­tään py­hän­päi­vän äärelle - Edes­men­nei­tä muis­te­taan hau­doil­le kynt­ti­löi­tä vieden

Pyhäinpäivä on hiljainen ja harras kirkkopyhä, jolloin muistellaan aiempia sukupolvia.

Pyhäinpäivän tienoilla useissa seurakunnissa alkavat uudet sururyhmät. Tietoja oman seurakunnan sururyhmistä löydät seurakunnan verkkosivuilta. Ryhmiin ilmoittaudutaan etukäteen.
Pyhäinpäivän tienoilla useissa seurakunnissa alkavat uudet sururyhmät. Tietoja oman seurakunnan sururyhmistä löydät seurakunnan verkkosivuilta. Ryhmiin ilmoittaudutaan etukäteen.
Kuva: Arkisto/Paula Åström

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan, vietettävä pyhäinpäivä (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kuolleiden muistele­misen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.

Pyhäinpäivää vietetään tulevana lauantaina 31. lokakuuta. Päivää vietetään aina sinä lauantaina, joka osuu 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan.

Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä.

Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään.

300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.

Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Luontokin on kuihtumassa ja kuolemassa talven lähestyessä. Pohjoisen pallonpuoliskon pimeys muistuttaa sekin kuolemasta.

Kekri tai köyri on Suomessa vietetty myöhäissyksyn juhla. Elämän ja kuoleman juhlia maailmalla ovat myös amerikkalainen pyhäinpäivän aatto halloween, joka pohjautuu kelttiläiseen samhain-juhlaan, sekä meksikolaisen kulttuurin kuolleiden päivä, Dia de los Muertos.

Viime vuosikymmenten aikana on tullut tavaksi, että seurakunnat järjestävät pyhäinpäivänä jumalanpalveluksia, joissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia.

Tavallisesti tällaisissa tilaisuuksissa luetaan jokaisen vainajan nimi ja hänen muistokseen sytytetään kynttilä. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille, ja monilla paikkakunnilla on tapana, että kuolleiden omaiset kutsutaan jumalanpalvelukseen henkilökohtaisesti.