Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kou­lu­han­ke kaipaa li­sä­sel­vi­tyk­siä

Ensimmäinen Kempeleen kunnanvaltuuston seminaari pidettiin marraskuussa, jolloin talousnäkymät olivat hyvät. Sen jälkeen näkymät ovat synkistyneet.

Kuluva vuosi on jo monta miljoonaa pakkasella. Kuntatalous ei yksinkertaisesti kestä enää hurjaa yli 40 miljoonan velanottoa. Se tarkoittaisi verojen nousua, palvelujen huonontumista ja monen hankkeen jäädyttämistä.

Tuollainen velkamäärä ajaa kunnan helposti kriisikuntien joukkoon ja sen seurauksena Oulun syliin.

Valiokunnat eivät viimeisissä kokouksissa olleet enää myöskään yksimielisiä. Vähemmistön ääntä ei enää haluttu kuulla. Muut ryhmät olivat jo lukinneet kantansa.

Valiokunnissa nousi esiin paljon sellaista mikä vaatii vielä jatkoselvittelyä kuten moduulirakentaminen yhtenä huomattavasti edullisempana vaihtoehtona.

Hanketta on viety eteenpäin enimmäkseen vain opettajien omasta näkökulmasta. Mukana on hyvin kalliita arkkitehtonisia ratkaisuja mitkä nostavat rakentamiskulut pilviin. Vaihtoehtoisia edullisempia ratkaisuja ei ole haluttu edes tutkia. Eikä ollut myöskään mitään hinta-arviota vanhan D-talon korjauskuluista. Kaikki toki olivat yksimielisiä siitä, että lapsille pitää taata terveellinen kouluympäristö.

Kempelettä vaivaa purkuhysteria. Siihen meillä ei ole yksinkertaisesti vain rahaa. Nykyisen D-talon korjaustarvetta on tarkoitushakuisesti esitetty myös korkeammaksi kuin mitä se todellisuudessa on.

Eihän vanhaa koskaan kannata korjata uudenveroiseksi.

Jos noilla spekseillä ruvetaan arvioimaan rakennuksien purkamista ja uuden rakentamista niin silloin saa monen Suomen vanhan kaupungin osan pistää kokonaan matalaksi.

Kunnantalon purkupäätös oli sinänsä jo virhe. Mitään rakentamisvirheitä ei purkuvaiheessa löydetty. Eikö virheistä pitäisi ottaa opiksi?

Tämäkin asia vaatii siis vielä malttia. Parempi selvittää nyt kuin katua myöhemmin. Hätiköidyt päätökset ajavat meidät väistämättä Oulun syliin.

Tapio Juvani (kesk.)Valtuutettu , Kempele