Lukijalta
Mielipide

Kir­jo­lo­hi­kaup­paa – kalan hinta ei kata tuo­tan­to­kus­tan­nuk­sia

Ei varmaan ole jäänyt huomaamatta kauppojen mainoksia, joissa kirjolohta myydään alle kuuden tai jopa alle viiden euron kilohintaan. Yhä useimmin kirjolohen kasvatuspaikaksi mainitaan Ruotsi, Norja, Tanska tai Viro. Kirjolohen kasvatuspaikka on siirtynyt yhä kauemmas kirjolohen ostajasta. Hiilijalanjälki on suuri. Aikanaan Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa oli 53 kalanviljelylaitosta. Viime vuosina laitoksien määrässä ei ole tapahtunut muutoksia, mutta laitoksien omistajia nykyisin on vain neljä.

Ilmaston lämpenemisen seurauksena Etelä-Suomen sisävesialueella näyttää kirjolohen ruokakalan kasvatuksen riskit kasvavan, sillä kala ei kestä pitempiaikaisia yli 25 asteen veden lämpötiloja. Kasvatuksen painopiste siirtyy enenemässä määrin Pohjois-Suomeen ja merialueelle.

Ilokseni olen saanut todeta, että Oulun seudun kuntien kaupoissa myydään kirjolohta, jonka yhteydessä mainitaan kasvattajan nimi, kalan nosto- ja viimeinen käyttöpäivä. Tämä palvelee kuluttajan etua ja antaa luottamusta kauppiaaseen. Kun tämä yhdistetään oman alueen kauppiaaseen, joka suosii paikallisia kirjolohen tuottajia, niin kauppiaasta muodostuu kuva, että hän kantaa huolta ei ainoastaan oman kaupan menestymisestä vaan myös lähialueen ja maakunnan yrittäjien toimeentulosta. On iso myyntivaltti, kun pystytään oman alueen korkealaatuisia tuotteita tarjoamaan asiakkaille. Kauppias voi olla omalta osaltaan estämässä maaseudun autioitumista.

Kirjolohen tuottajahinta on painunut niin alhaiseksi, ettei kalan hinta kata tuotantokustannuksia. On ikävää, kun kirjolohen kasvattaja oman perheen toimeentulon turvaamiseksi on täytynyt turvautua rikkaiden leskien viihdyttämiseen ja lottoon.

Pentti ParviainenKirjolohen tuottaja Taivalkoski