Mainos

Ki­ris­tää­kö ko­ro­na­vi­rus ta­lous­ti­lan­net­ta­si? 5 sel­viy­ty­mis­vink­kiä

Nopeasti edennyt koronaviruspandemia on jo nyt aiheuttanut taloudellisia ongelmia monelle yrittäjälle sekä työntekijälle. Ongelmia riittää erityisesti ravintoloilla ja matkailualalla, mutta käytännössä virus tulee pitkällä aikavälillä vaikuttamaan koko maailmantalouteen. Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä, joiden avulla selviät odottamattomista taloudellisista haasteista.

-

1. Löydä uusia keinoja ansaita rahaa kotona

Oletko joutunut karanteeniin tai onko sinut määrätty etätöihin? Jos joudut viettämään entistä enemmän aikaa neljän seinän sisällä, kannattaa ylijäävä aika pistää hyötykäyttöön.

Voit ansaita lisätienestejä kotona monin eri tavoin. Keinoja löytyy pilvin pimein: maksettuihin kyselyihin vastaaminen, bloggaaminen, nettihuutokauppoihin osallistuminen... Lista on käytännössä loputon. Lisää tietoa ja hyviä vinkkejä löytyy Rahakone.fi -sivustolta.

Älä siis turhaan uhraa kallista aikaasi pelkkään Netflixin tuijottamiseen, vaan käännä kotiaresti turhauttavasta menoerästä elämäsi tuottoisimmaksi ajaksi.

2. Edullinen laina on nopea ratkaisu äkilliseen rahapulaan

Jouduitko lomautetuksi tai ovatko tulosi pienentyneet jostain muusta syystä? Helpoin tapa korjata äkillinen rahapula on ottaa nopea laina netistä.

Netistä saatavat lainat olivat pitkään huonossa maineessa, sillä vielä muutamia vuosia sitten jotkut firmat perivät lainoistaan isoja korkoja ja suuria kulukorvauksia. Viime vuonna voimaan tullut korkokattolaki pienensi kuitenkin lainojen kuluja merkittävästi - nyt lainan nimelliskorko saa olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainanhoitokulut 150 euroa vuodessa.

Mutta vaikka lainat ovat nyt aiempaa halvempia, eivät ne silti ole missään tapauksessa riskittömiä vaihtoehtoja lisäkäteisen hankkimiseen. Muista siis aina ottaa lainaa vain äärimmäisessä tarpeessa sekä vertailla eri lainavaihtoehdot huolellisesti.

3. Ala viimeistään nyt hankkia puskurirahastoa

Jos tulosi eivät ole vielä pudonneet, hyvä juttu. Sinulla on nyt mahdollisuus alkaa pistää rahaa sivuun ja kerätä näin puskuria tulevaisuuden varalle. Talousasiantuntijoiden mukaan koronaviruksen aiheuttama taantuma voi kestää hyvinkin pitkälle eteenpäin. On siis erittäin fiksua alkaa varautua tulojen laskuun ja mahdollisiin lisämenoihin viimeistään nyt.

Puskurirahastolla tarkoitetaan käytännössä ”sukanvarresta” löytyvää käteistä rahaa. Tämän säästökassan voi ottaa käyttöön silloin, jos esimerkiksi tärkeä kodinkone hajoaa tai tulosi tipahtavat äkillisesti syystä tai toisesta.

4. Käytä hyväksesi uudet mahdollisuudet säästää

Koronavirus on pakottanut ihmiset vähentämään liikkumistaan sekä käytännössä lähes kaikkea kodin ulkopuolella tapahtuvaa tekemistä. Ravintolaillalliset ovat jääneet minimiin, illanistujaisten osallistujamäärä on pienentynyt ja ostosten tekeminen on hankalaa.

Raittiin ulkoilman sijasta moni viettää nyt entistä enemmän aikaa netin monisyisessä maailmassa. Ole siis tarkkana, ettet haksahda hemmottelemaan itseäsi esimerkiksi tilailemalla turhaa roinaa nettikaupoista. Jos jotain todella tarvitset muista katsoa löytyykö verkkokauppaan alennuskoodia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos et keksi uusia kulutuskohteita koronaviruksen takia poisjääneiden tilalle, tulet automaattisesti säästämään rahaa.

5. Osta halvalla ja myy kalliilla

Tämä sääntö pätee käytännössä kaikkeen kaupankäyntiin, mutta juuri nyt eritoten sijoittamiseen. Jos sinulle on ehtinyt kertyä ylimääräistä käteisvarantoa ennen koronaviruspandemiaa ja ymmärrät jotakin osakemarkkinoista, älä jää kuhnailemaan. Osakekurssit lähtivät syöksyyn jo tovi sitten, ja ne tulevat todennäköisesti sahaamaan vielä pitkän aikaa. Käytä siis tilaisuus mahdollisuuksien mukaan hyödyksesi.