Kempele saa lisää por­tai­ta: Köyk­ky­rin jälkeen val­mis­tu­vat Sark­ki­ran­nan, sen jälkeen Lin­na­kan­kaan kun­to­por­taat

Sarkkirannan portaiden rakentaminen on parhaillaan käynnissä, ja valmista pitäisi tulla kuun loppupuolella.

Kempele
-
Kuva: Antti Korkala

Kutakuinkin vuosi sitten Kempeleen Köykkyriin valmistuivat seutukunnan ensimmäiset kuntoportaat. Lähiaikoina Sarkkirantaan, pulkkamäen ja hyppyrimäen kainaloon, on valmistumassa toinen samankaltainen kuntoilupaikka.

– Rakennustyöt ovat käynnissä parasta aikaa. Heinäkuun alulla päästiin aloittamaan ja oletettavasti valmista on vielä kuun loppupuolella, Kempeleen kunnan liikuntapaikkamestari Heino Peteri kertoo.

– Teknisesti rakenne on aika yksiselitteinen. Puurunkoiset portaat tehdään suoraan maavaraisena. Runko on paalutettu luiskaan kiinni ja sen päälle rakennetaan juoksut ja askelmat niiden päälle.

Köykkyrin portaissa askelmia on päälle 150, Sarkkirantaan valmistuvissa noin kahdeksankymmentä. Uusista portaista on tulossa kaksiosaiset.

– Suunnittelijan piirustuksissa askelmia on 82, mutta se voi vähän elää todellisesta rinnekulmasta riippuen. Varsinaista porrasmatkaa on sellaiset nelisenkymmentä metriä ja korkeuseroa reilut kolmetoista metriä. Tavallaan ne nousevat ensin pulkkamäkiosuuden, jonka jälkeen tasaisessa kohdassa on seitsemän metrin taso ja siitä portaat nousevat hyppyrimäen kumpareen päälle, Peteri kuvailee.

– Ensimmäisessä osuudessa kaltevuus on 17 ja jyrkemmässä 22 astetta. Portaat ovat vähän tiheämmät kuin Köykkyrissä ja niissä pitää askeltaa enemmän. Köykkyrin portaat ovat niin sanotusti juoksuportaat, nämä taas enemmän kuntoportaat.

Uudet portaat poikkeavat sukulaisestaan myös leveyden suhteen. Köykkyrissä portailla on leveyttä puolitoista metriä, Sarkkirannan portaista tehdään kaksimetriset.

– Teoriassa siellä pitäisi sopia kulkemaan yhtä aikaa ylös ja alas. Köykkyrissä trendiksi näyttää muodostuneen se, että ylös mennään kovaa kyytiä erilaisilla tekniikoilla ja alas tullaan rinnettä pitkin kävellen, liikuntapaikkamestari arvioi.

– Tietyssä mielessä se toimii silläkin tavalla hyvin. Tulee sellainen palautumisjakso alas mennessä. Minusta se on osoittautunut hyväksi käytännöksi.

Kunnan puolella kuntoporrasajatus on ollut mielissä pidemmän aikaa, mutta sijoituspaikasta ei ollut selvää suunnitelmaa.

– Se johtuu osittain siitä, että seutukunnassa ei ole oikein hyvin korkeuseroja. Viime vuoden puolella tultiin siihen tulokseen, että Sarkkirannassa olisi hyvä paikka. Saadaan portaille pituutta ja korkeuseroa. Haluttiin toiselle puolelle kylää vähän erilaiset, Peteri sanoo.

– Jos ajatellaan julkisen sektorin rakentamista, niin siinä mittakaavassa tämä ei ole kallista. Tässä tapauksessa ja tällä tekniikalla olemme varautuneet 10–15 tuhannen euron investointeihin.

Käyttäjien puolelta tilausta toisille portaille vaikuttaisi olevan. Peteri huomauttaa Köykkyrin olevan sen verran suosittu, etteivät kaikki halukkaat tahdo sopia yhtä aikaa reippailemaan.

– Toinen pointti on se, että urheiluseuroilta on tullut pientä toivetta, että voisiko Sarkkirannan urheilukeskuksen yhteyteen saada portaat. Se täydentäisi heidän harjoitusohjelmaansa.

Tulevaisuudessa Kempeleeseen on tulossa vielä kolmannetkin kuntoportaat. Niiden on määrä sijoittua Linnakankaan urheilukentän läheisyyteen. Portaiden yhteyteen on tarkoitus rakentaa myös pieni maavallikatsomo.

– Siinä on ajatuksena se, että katsomo voisi toimia eräänlaisena koulun opetustilanakin, jos halutaan pitää esimerkiksi jotain luontoon liittyvää oppituokiota. Todennäköisesti ne valmistuvat tämän vuoden puolella, mutta tarkempaa aikataulua ei vielä tiedetä.

FAKTA

Sarkkirannan kuntoportaat

Rakennetaan Sarkkirannan urheilukeskukseen, hyppyrimäen ja pulkkamäen yhteyteen.

Rakennustyöt alkoivat heinäkuun alkupuolella, valmista pitäisi olla vielä kuun loppupuolella.

Askelmia porrassuunnitelmassa on 82. Porrasmatkaa on tulossa nelisenkymmentä metriä ja korkeutta portailla on 13 metriä.

Portaat ovat kaksiosaiset. Ensimmäinen osuus on loivempi, jälkimmäinen jyrkempi. Näiden välissä on seitsemän metrin taso. Ensimmäisen osuuden kaltevuus on 17 astetta, jälkimmäisen 22.

Sarkkirannan portaista on tulossa leveämmät kuin Köykkyrin portaista. Köykkyrin portailla leveyttä on puolitoista metriä, Sarkkirannan portaista on suunniteltu kaksimetriset.

Sarkkirannan porrasprojektissa on varauduttu noin 10–15 tuhannen euron investointeihin.

Tulevaisuudessa Kempeleeseen on tulossa vielä kolmannetkin kuntoportaat. Linnakankaalle kaavailtujen portaiden tarkempi aikataulu on vielä avoin.

Porrastreenin suosion taustalla monipuolisuus
Antti Korkala
Liminka

Kuntoportaita on viime vuosina rakennettu ympäri Suomea ja kuntoilijoiden keskuudessa vallinnee jonkinlainen porrasjuoksubuumi. Oman viehätyksensä kuntoportaissa rehkimiseen tuo ympäristö.

– Luonnossa liikkuminen on tullut uudella tavalla esille. Mielestäni on kauhean kivaa, että portaita tehdään luontoon. Ihmiset voivat hyödyntää niitä kuntoilussa, mutta samalla voi nauttia luonnosta, liminkalainen personal trainer Sanna Paavola huomauttaa.

Pääosassa ovat kuitenkin itse portaat. Paavola näkee kuntoportaiden suosion johtuvan niiden monipuolisuudesta.

– Halutessaan voi tehdä hyvinkin rankkaa tai kevyttä treeniä. Portaissa pystyy juoksemisen lisäksi punnertamaan, dippaamaan tai hyppimään eri tavoilla. Työskentely ei välttämättä rajoitu pelkästään alaraajoihin. Alas tuleminenkin on yllättävän rankkaa ja siinä tulee erilaista rasitusta. Esimerkiksi etureisiin kohdistuu staattista pitoa, kun täytyy hallita polven linjausta, Paavola täsmentää.

– Se on aika lailla kaikkeen vallan sopiva harjoittelumuoto. Se on hyvä treenimuoto ylipäänsä kestävyysurheilun kannalta ja se sopii kuntosaliharjoittelun oheistreeniksi. Jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijatkin pystyvät tekemään portaissa lajia tukevaa harjoittelua.

Optimaalisen portaan määritteleminen sen sijaan on hankalaa. Jossain määrin portaita määrittelee jo maasto, mutta Paavola uskoo porrasmieltymyksissä myös makuasioilla olevan merkitystä.

– Olen itse lyhyemmänpuoleinen ihminen ja minä tykkäisin siitä, ettei askelma olisi syvyyssuunnassa kovin pitkä, Paavola naurahtaa.

– Silloin minun on hankala saada askeleeni osumaan portaalle sopivasti.