Kaukon tuo­tan­to esillä – Hai­luo­to yli seit­se­män mil­joo­naa kertaa

Galleria Peräkamarissa esillä otos Kauko Ervastin laajasta painotyötuotannosta.

Hailuoto
Kauko Ervasti on tehnyt ison työn markkinoidessaan Hailuotoa turisteille.
Kauko Ervasti on tehnyt ison työn markkinoidessaan Hailuotoa turisteille.
Kuva: Heli Rintala

Mustavalkoisessa piirroskortissa Hailuoto-laiva purjehtii määrätietoisesti kohti Ulkokarvoa. Toisessa kortissa merta kyntää Merituuli-lautta, kolmannessa näyttäytyy Marjaniemen majakka.

Nämä Kylätalo Pääkaupan Galleria Peräkamarista löytyvät kortit on piirtänyt 18-vuotias oulunsalolaisnuorukainen Kauko Ervasti viitisenkymmentä vuotta sitten.

Ervastilla oli pienestä pitäen lämmin suhde meren takaiseen naapuriin.

– Isä ajoi moottorivene MV Saloa Varjakan ja Oulun torinrannan välillä. Kun Hailuoto-laiva oli kattilanpesussa, hän ajoi myös Hailuotoon. Äidin kanssa taas kävimme mustikassa Santosessa. Myös Hailuodon nuorisoseura tuli tutuksi, Ervasti kertoo.

– Jo lapsena ajattelin, että Hailuoto on ihana paikka!

Kun Riutunkarin ja Huikun välillä alkoi liikennöidä ensimmäinen lautta vuonna 1968, 14-vuotias Kauko ilmoitti vanhemmilleen, että aikoo ajaa lautalla joka päivä. Niin hän melkein tekikin: kävi Jouko-veljensä kanssa ahvenia narraamassa Riutussa, sitten Huikussa.

Kun Ervastin veljekset heittäytyivät juttusille saaren löytäneiden turistien kanssa, kävi selväksi, että nämä kaipasivat Hailuodosta matkamuistoja.

Taitava piirtäjä Kauko tarttui toimeen. Ensimmäinen kortti painettiin kesäksi 1970. Veljekset möivät kortteja pääasiassa lauttajonossa jonottaville turisteille, ja jonkin verran niitä myytiin myös kaupoissa.

Nämä olivat ensiaskeleita Ervastin mittavassa, Hailuodon matkailutarjontaa markkinoivassa painotuotannossa. Hän on painattanut 649 000 postikorttia sekä erilaisia Hailuoto-aiheisia esitteitä, julisteita, allakoita, kangastuotteita, T-paitoja, tarroja, viirejä ja lautta-aikatauluja liki 6,5 miljoonaa kappaletta. Kaikkien tuotteiden painosmäärä kipuaa yli seitsemän miljoonan.

Peräkamarissa avautuneessa näyttelyssä tuotannosta saa vain aavistuksen.

Lue lisää 1.7. Rantalakeudesta tai diginä!