Kolumni

Kan­san­edus­ta­ja Ma­ri-Lee­na Tal­vi­tie: "Poik­keus­ti­la vai­kut­taa meidän kaik­kien arkeen"

Suomessa ja maailmalla etsitään kaikin keinoin ratkaisuja korona-viruksen akuuttiin vaiheeseen. Kiinasta levinnyt virus on ajanut kaikki poikkeustilaan. Valtiot, yritykset, kunnat ja ihmiset tekevät järeitä toimia, jotta taudin leviäminen hidastuisi ja sen vaikutukset ihmisten terveyteen ja tulevaisuuteen olisi ratkaistavissa.

Eduskunta päätti ottaa käyttöön valmiuslain, jota ei ole tarvittu sitten sotavuosien. Liikkumista, työskentelyä ja kokoontumista rajoitetaan niin kouluissa, monilla työpaikoilla kuin vapaa-ajalla. Poikkeusolot vaikuttavat meidän kaikkien arkeen.

Korona-viruksen vaarallisuus piilee siinä, että se leviää salakavalasti. Ihminen ei sitä näe ja jokainen voi levittää virusta, vaikka luulee olevansa terve eikä tiedä olevansa sairastumassa tautiin.

Aivan jokaisen toiminnan on siis tähdättävä siihen, että suojaamme riskiryhmiä. Samalla turvaamme kriittisten alojen, muun muassa terveydenhoidon, hoivan, turvan, kuljetusten ja infrapuolen toimintakykyä. Vältetään lähikontakteja ja minimoidaan liikkuminen. Jokaisen on toimittava vastuullisesti ja ohjeiden mukaisesti. Kriittisesti on kyse siitä, että tehohoitoa riittää sitä tarvitseville.

Tilanne on haastanut myös Suomen korkeatasoisen opetuksen. Kaikilla koulutusasteille on suljettu ovia, siirrytty etäopetukseen ja otettu käyttöön uusia toimintatapoja. Kiitos kuuluu opettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle. Iso kiitos myös vanhemmille, jotka tekevät etätöitä, laittavat ruokaa koko perheelle ja tukevat lapsia koulunkäynnissä.

Lain mukaan 1–3-luokkalaisilla olisi oikeus lähiopetukseen, mutta myös heidän on hyvä olla kotona, jotta lähikontaktit vähenevät. Poikkeusoloista huolimatta, lapsille ja nuorille tulee taata oikeus oppimiseen, ruokaan ja kasvuun turvallisessa ympäristössä.

Vaikka kunnat ovat hoitaneet poikkeusolot hyvin, ne tarvitsevat hallitukselta taloudellista tukea ja selkeitä linjauksia. Kunnilla on edelleen suurimmalta osin vastuu palveluiden järjestämisestä.

Olen keskustellut usean yrittäjän kanssa tilanteesta. On ymmärrettävää, että kaikilla on iso huoli ihmisten toimeentulosta ja työpaikoista. Kysyntä on hiipunut, liikevaihto tippunut – jopa 90 prosenttia. Yrittäjäperheen tyttärenä nousee mieleen 90-luvun laman kovat ajat. Koska kyse on virusepidemiasta, vanhat keinot eivät tepsi. Nyt tarvitaan vastuullisia ja kannustavia täsmätoimia. Ne helpottavat lähiaikoina niin työpaikkojen sekä yritysten ja yrittäjien tilannetta.

Hallitus julkaisi ensimmäisen tukipaketin yrityksille koronaepidemian haittojen torjumiseksi. Yksityisen työnantajan työeläkemaksuja alennetaan 2,6 prosenttia tilapäisesti. Lomautustilanteiden vähimmäisaikoja lyhennetään 14 päivästä viiteen päivään. Lisäksi luodaan yksinyrittäjille pääsy väliaikaisen työttömyysturvan piiriin.

Kokoomus esitti hallitukselle kriisipaketin, jossa yritysten työnantajamaksut poistettaisiin kolmeksi kuukaudeksi. Lomautustilanteissa poistettaisiin työntekijän viiden päivän omavastuuaika eli työttömyysetuuden saisi heti lomautuksen alettua. Julkaisemme myös toisen kokoomuksen arkitalouden ja yritysten koronatuki -ehdotuspaketin.

Suomen ja työpaikkojen pelastamiseksi tarvitaan rajuja ja vaikuttavia tukitoimia nopeasti. Pieni onni on, että meillä on puhelimet, etälaitteita ja toimivat liikenneyhteydet. Niitä hyödyntämällä voit tehdä töitä, ostaa paikallisia palveluita ja tilata ruokaa sekä opiskella. Aivan yhtä tärkeää on pitää yhteyttä – niin sukulaisiin, naapureihin kuin luokkakavereihin.

Jotta selviämme tästä, tarvitsemme toinen toisiamme. Tulevaisuus tehdään yhdessä!

Mari-Leena Talvitie

Kirjoittaja on Kokoomuksen oululainen kansanedustaja.