
Oululainen sairaanhoitaja Marianne Jaako työskentelee Terveystalon Silmäklinikalla. Jaako on saanut kuulla silmäleikkaukseen tulevilta asiakkailtaan välillä ihmetteleviä kysymyksiä: miksi sinulla on silmälasit, miksi et ole itse käynyt leikkauksessa?
Pitkään Marianne vastasi ympäripyöreästi, ettei vain ole vielä ehtinyt käydä leikkauksessa. Se oli totta, mutta osasyynä oli myös pelko.
Marianne Jaako sai ensimmäiset silmälasinsa noin kymmenen vuotta sitten, kun silmiin alkoi tulla ikänäköä. Äkkiä näkö huononi niin, ettei ilman laseja enää pärjännyt.
”Kun silmät alkoivat tottua tiettyyn vahvuuteen, näkö huononi aina vain lisää. Minun piti hankkia uudet moniteholinssit parin vuoden välein. Uusien moniteholasien hankinta oli aina suunnilleen tonnin tikki, joten se alkoi käydä jo melko kalliiksi ja laskin, että linssileikkaus säästäisi rahaa”, Marianne Jaako kertoo.
Ensimmäisen kerran ajatus silmäleikkauksesta kävi Mariannen mielessä jo ennen kuin hän työskenteli silmäklinikalla. Silloin tytär vinkkasi hänelle linssileikkauksesta, mutta ajatus jäi mietinnän tasolle.
Vajaa vuosi sitten Marianne alkoi miettiä asiaa uudelleen, ja lopulta viime syksynä näön jälleen huonontuessa hän päätti, että nyt lasien kanssa veivaaminen saa vihdoin riittää.
”Meillä oli loppuvuodesta ulkomaanmatka, joten leikkausaikataulu suunniteltiin sen mukaan. Mietin jo matkalla, että olisipa ihanaa, jos ei tarvitsisi huolehtia laseista enää täällä. Onneksi seuraavalla matkalla ei enää tarvitsekaan.”
Esitutkimuksessa kartoitetaan linssien sopivuus
Oulun Terveystalon Silmäklinikan esitutkimuksessa kartoitetaan asiakkaan toiveet ja tarpeet ja määritellään niiden pohjalta paras leikkausmenetelmä. Esimerkiksi harrastukset vaikuttavat siihen, minkälainen linssi sopii kenellekin.
Linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle asennetaan tekomykiö eli ikään kuin silmän sisäinen moniteholinssi. Oman mykiön poistamisen jälkeen silmään ei myöhemminkään kehity kaihia.

Esitutkimuksessa käydään läpi koko leikkausprosessin kulku aina leikkaukseen valmistautumisesta kontrolliin asti. Kaikki on alusta alkaen selvää ja kysymyksiä saa esittää, jos jokin tuntuu epävarmalta.
”Esitutkimuksesta oli todella helppo lähteä liikkeelle, sillä mitään ei tarvitse tietää etukäteen itse. Meidän optometristi Markku Uusitalo mittaa ja kuvaa silmät ja osaa kysyä oikeat kysymykset, joiden kautta mietitään yhdessä, minkälainen linssi silmään sopisi parhaiten”, Marianne Jaako kertoo.
Leikkaus pelotti, mutta aivan turhaan
Itse linssileikkaus oli Mariannelle tuttu juttu, onhan hän ollut paikalla lukuisia kertoja.
Klinikalle tullaan noin tunti ennen leikkausta. Yhden silmän leikkaus kestää noin 10–20 minuuttia ja kaiken kaikkiaan leikkaussalissa vierähtää noin tunti. Leikkauksen jälkeen saa levähtää heräämössä ja kahvitella rauhassa ennen kuin hoitaja antaa ohjeet kotiinlähtöä varten.
”Olen itse rauhoitellut asiakkaita, jotka miettivät, että entä jos en osaa pitää silmiä auki tai kauhistelevat, kun silmiin kosketaan. Leikkaushan ei käy missään kohti kipeää, olipa kyse linssi- tai laserleikkauksesta ja silmät kyllä pysyvät auki, sitä ei tarvitse yhtään hätäillä.”

Silti juuri leikkaus pelotti Mariannea itseään etukäteen koko prosessissa eniten.
"Leikkaukseen on varmasti helpompi mennä silloin, kun ei tarvitse tietää tarkalleen, mitä tapahtuu. Hoitajana taas on tiedettävä kaikki harvinaisetkin riskit, jotta niitä osaa välttää ja niihin voidaan varautua. Kertaakaan minun aikanani ei ole sattunut mitään, mutta ajattelin, että ehkä juuri minun kohdallani Murphyn laki käy toteen”, Marianne sanoo nauraen.
Oulun Terveystalon Silmäklinikalla leikkaukset tekee kokenut silmäkirurgi Antti Juutinen, joka on toiminut silmätautien erikoislääkärinä vuodesta 1999 ja tehnyt uransa aikana lähes 40 000 silmäleikkausta.
Kenenkään muun penkkiin Marianne ei olisikaan uskaltanut istahtaa niin rauhallisin mielin.
”Antti on niin luotettava, turvallinen ja varman oloinen. Kun pääsin leikkaussaliin, pystyinkin olemaan yllättävän rauhallisesti: yritin olla kuuntelematta tai arvailematta, mitä tehdään seuraavaksi ja keskityin vain edessäni olevan valon tuijottamiseen. Anttikin kehui leikkauksen jälkeen, että hyvinhän sie onnistuit”, Marianne naurahtaa.
Täyden kympin palvelu
Nyt Marianne Jaakon leikkauksesta on kulunut yli kuukausi ja toipuminen on sujunut hyvin.
”Toipuminen tapahtui tosi nopeasti. Kun leikkausta seuraavana aamuna avasin silmätippojen lääkepaketin, olin aivan hämmästynyt, kun näin lukea paketissa olevaa pientä printtiä”, Marianne kertoo.
Ero aikaisempaan on ollut huomattava: liikkuessa silmälasit eivät enää haittaa, kaupassa näkee lukea tuoteselosteet ja reissuille ei tarvitse kantaa erikseen mukana useampia aurinkolaseja.
Töissäkään ei tarvitse venkslata maskin takia huurtuneiden silmälasien kanssa – eivätkä asiakkaatkaan enää kysele, miksi hoitajalla itsellään on silmälasit, kun leikkaukseenkin voisi mennä.
”Minä taisin olla viimeinen, jolla oli meidän tiimissä vielä silmälasit. Antti on leikannut niin meidän työkavereiden kuin vaimonsakin silmät, ja kaikki ovat olleet tosi tyytyväisiä.”

Leikkausta seuraavana päivänä Silmäklinikan hoitaja soittaa vielä asiakkaalle ja varmistaa, että kaikki on mennyt hyvin. Samalla puhelimessa varataan myös kontrolliaika noin kuukauden päähän.
”Juuri eilen soittelin itse eräälle asiakkaalle ja kyselin, miten toipuminen on lähtenyt käyntiin. Asiakas oli tosi tyytyväinen koko leikkausprosessiin ja antoikin koko palvelulle täyden kympin”, Marianne kertoo.
Samaa mieltä on Marianne itsekin.
Uskaltaako silmäklinikalla työskentelevä hoitaja siis suositella leikkausta nykyään myös muille?
”No olisin minä suositellut aiemminkin, mutta nyt voin suositella ihan omankin kokemuksen kautta. Ei muuta kuin esitutkimusta varaamaan, sitä ei varmasti tarvitse katua. Minä ainakin olen ollut todella tyytyväinen lopputulokseen – elämä on helpottunut aivan valtavasti", Marianne Jaako sanoo.
Lue lisää silmien linssileikkauksesta ja varaa aika esitutkimukseen osoitteessa terveystalo.com.
Terveystalo Oulu
Silmäklinikka
puh. 030 6000