Mainos

Il­mai­nen VPN voi olla vakava tie­to­tur­va­ris­ki

VPN-yhteyksien käyttö on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. VPN mahdollistaa turvallisemman ja yksityisemmän nettiselailun, mutta pahimmillaan väärän palvelun käyttö voi huonontaa tietoturvaa.

-

VPN eli Virtual Private Network on suunniteltu parantamaan nettisurffailun yksityisyyttä ja turvallisuutta. VPN luo tietoliikenteen ympärille eräänlaisen suojaputken, jolloin tietoliikennettä mahdollisesti vakoilevat tai seuraavat tahot eivät pääse liikkuvaan tietoon niin helposti kiinni. VPN-yhteyden käyttö on erityisen tärkeää avoimissa WiFi-verkoissa, joita käytettäessä voi pahimmillaan paljastaa koko tietoliikenteen verkkoa ylläpitävälle taholle.

Vaikka VPN on tarkoitettu parantamaan tietoturvaa, voi väärän palvelun käyttö pahimmillaan huonontaa turvallisuutta. Kaikki VPN-palvelutkaan eivät nimittäin ole turvallisia.

Ilmainen VPN – monta vaaranpaikkaa

Useimmat maksulliset VPN-palvelut eivät ole vaarallisia – palvelujen rahoitus perustuu tilauksen maksullisuuteen, jolloin on myös palveluntarjoajan etu tehdä palvelusta mahdollisimman turvallinen. Ilmaisten palvelujen kohdalla tilanne on kuitenkin usein toinen – moni ilmainen VPN ei ole tietoturvaltaan kovin hyvä. Seuraavaksi muutamia ilmaisten palvelujen yleisiä haittapuolia.

1. Ilmainen VPN saattaa myydä tietojasi

Siinä missä maksullisen VPN-palvelun liiketoimintamalli perustuu asiakkaiden maksullisiin tilauksiin, on ilmaisten palvelujen rahoitettava toimintansa muilla keinoilla. Useissa täysin ilmaisissa palveluissa tämä keino on asiakkaiden tietojen myyminen. Useat ilmaiset palvelut myyvät tietoja eteenpäin, vaikka väittävätkin palvelua markkinoidessaan toisin. Jos palvelu näyttää liian hyvältä ollakseen totta, on siihen yleensä jokin koira haudattua. VPN-palvelujen kohdalla tämä tarkoittaa monesti käyttäjätietojen myymistä.

2. Ilmainen palvelu voi tuoda tullessaan haittaohjelmia

Tutkimusten mukaan jopa 38% ilmaisista Androidille asennettavista VPN-ohjelmista tuo sisältää haittaohjelmia. Monet näistä ohjelmista on paljon hyviä arvosteluja saaneita ohjelmia, ja parhaita on ladattu miljooniin puhelimiin. On siis olemassa erittäin suuri todennäköisyys asentaa laitteeseensa myös haittaohjelmia, kun käyttää VPN-palvelua.

3. Ilmainen VPN-palvelu sisältää yleensä (ärsyttäviä) mainoksia

Ilmaiset palvelut rahoittavat yleensä toimintaansa (myös) mainoksilla. Ei siis kannata ihmetellä, jos maksutonta palvelua käyttäessä ruudulle pomppi vähän väliä mainosbannereita. Yleensä mainoksia näytetään todella tiuhaan tahtiin, joka rasittaa hyvähermoistakin käyttäjää.

4. Ilmainen palvelu on yleensä hitaampi

Ilmaiset VPN-palvelut ovat monesti suosittuja, eikä palvelimien kapasiteetti usein riitä käsittelemään kaikkia käyttäjiä kovin nopeasti. Tämä taas näkyy hitaampana yhteytenä käyttäjälle. Monesti esimerkiksi videoiden katselu ilmaisen VPN-yhteyden kautta on mahdotonta merkittävästi hidastuneen netin nopeuden vuoksi.

Maksullinen VPN – testaa veloituksetta ennen päätöstä

Monet maksullisetkin VPN-palvelut tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden testata palvelun toimivuutta ilmaisella testijaksolla. Sivustolla VPN-yhteydet.fi voit lukea lisää maksullisten VPN-palvelujen toiminnasta, ominaisuuksista ja ilmaisista kokeilujaksoista.

Edellä mainitut ilmaisten VPN-yhteyksien ongelmat ovat vältettävissä hankkimalla laadukas, maksullinen VPN-palvelu. Hinta parhaissakin VPN-palveluissa on melko edullinen; pitkillä tilausjaksoilla hinta on vain muutamia euroja kuukaudessa. Kun suhteuttaa hinnan parantuneeseen tietoturvaan, ei yleensä kannata edes harkita ilmaisen VPN-palvelun käyttöä.