Mainos

Ikänäkö voi yl­lät­tää jo ne­li­kymp­pi­sen – lu­ku­la­sit kor­vaa­van my­kiö­leik­kauk­sen tuoma korjaus on pysyvä

Ikääntymisen myötä silmän mykiön kyky tarkentaa lähietäisyydelle heikkenee vääjäämättä ja lukulasien tarve voi tulla eteen jos 40-45 –vuotiaana. Koko ikänsä ilman silmälaseja eläneille muutos on merkittävä ja lukulasien käyttö voi hankaloittaa arkea tuntuvasti. Parhaat päivänsä nähneen mykiön korvaaminen keinolinssillä silmäleikkauksessa tuo koko eliniän kestävän vaihtoehdon lukulaseille.

Terveystalon silmäkirurgi Antti Juutisella on takanaan yli 30 000 leikkausta.
Terveystalon silmäkirurgi Antti Juutisella on takanaan yli 30 000 leikkausta.

Pudasjärveläisen Juha Pirisen, 52, ikänäkö ilmeni tyypilliseen aikaan pian hänen täytettyään 50 vuotta. Kokemus hyvästä näkökyvystä vaihtui täyteen riippuvuuteen lukulaseista vain vuodessa.

”Aika nopeasti en pystynytkään lukemaan kirjaa. Autolla ajaessa tiirailin lukulasien yli ajoreittiä ja lukulasien läpi auton hallintalaitteita, joista ei muuten olisi saanut mitään selvää. Jos lukulasit jäivät reissusta pois tai menivät hukkaan, edes kännykän käyttö ei onnistunut”, Pirinen muistelee ikänäön tuomia yllätyksiä.

Terveystalon silmäkirurgi Antti Juutinen leikkasi Pirisen silmät elokuussa yli 30 000 leikkauksen tuomalla varmuudella. Molempien silmien mykiöt korvattiin leikkauksessa tekomykiöillä. Nämä linssit ovat oman, heikentyneen mykiön tilalla. Juutinen sanoo, että silmän oman mykiön joustavuuden väheneminen on vääjäämätön ikääntymisen tuoma muutos. Sen myötä silmän kyky tarkentaa lähietäisyydelle heikkenee.

”Kun mykiö korvataan linssillä, vaikutus jää pysyväksi. Tekomykiö ei muutu ajan kuluessa.”

Harrastuskavereiden kokemus kannusti

Pirinen oli kiinnostunut silmäleikkauksesta jo varhaisessa vaiheessa lukulasien käyttöä: Ne tuntuivat hankalilta, unohtuivat usein matkasta ja menivät helposti hukkaankin, eiväthän silmälasit olleet kuuluneet arkeen puoleen vuosisataan. Pirisen päivätöissä lihanjalostuksessa huurtuvat silmälasit hankaloittivat työskentelyä jokaisen kylmiökäynnin yhteydessä. Lasit toivat oman harminsa myös vapaa-ajalla pallopeleissä, metsästyksessä, kalastuksessa ja metsänhoitotöissä, kaikista korjaamiseen liittyvistä asioista puhumattakaan.

”Onneksi muutamalla hyvällä kaverilla oli hyviä kokemuksia vastaavasta ikänäköleikkauksesta. Sain viimeisenkin rohkaisun huomatessani samoissa harrastuksissa miten helppoa heillä on, kun ei tarvitse enää pelata lasien kanssa.”

Ajanvaraus esitutkimukseen järjestyi helposti ja varsinainen leikkausaika oli Pirisen toivomana hetkenä kaksi viikkoa esitutkimuksen jälkeen. Antti Juutinen ennakoi, että esitutkimuksen laajuus voi yllättää , sillä siihen on varattuna aikaa kaksi tuntia. Esitutkimuksessa rajataan pois leikkauksen estävät sairaudet. Esimerkiksi alkava silmänpohjarappeuma on este leikkaukselle. Suurimmalle osalle leikkaus on mahdollinen.

”Lisäksi esitutkimuksessa selvitetään yleinen terveydentila, ammatti ja harrastukset sekä lukuisia muita asioita, joiden perusteella päätetään mikä menetelmä on kullekin sopivin. Laserleikkaus on pienin toimenpide, mutta se ei tee samalla tavalla pysyvää korjausta kuin oman mykiön korvaaminen yksitehoisella tai monitehoisella keinomykiöllä.

Turvallinen, mutta iso toimenpide

Juutinen muistuttaa, että linssileikkaus on silmälle iso operaatio. Sairausloman pituus on kaksi viikkoa, mutta kokonaistoipumisaika on useita kuukausia. Pirisen toipuminen eteni ripeästi.

”Kolmen viikon kontrollikäynnin kohdalla puhelimen käyttö ja esimerkiksi koiratutkien käyttö sujui hyvin, mutta kirkkaat keinovalot tuntuivat häikäisevän”, hän sanoo.

Leikkauksen jälkeen useimpia ystäviä kiinnosti miltä leikkaus oli tuntunut: Ei juuri miltään. Luonnollisesti se, että leikkauksen tehneellä kirurgilla on lähes 25 vuoden kokemus silmäleikkauksista, toi mielenrauhaa. Juutinen sanoo, että suurin osa silmäleikkauksista tehdään potilaan ollessa hereillä.

”Meillä on Terveystalon leikkausosastolla valtava voimavara omissa anestesialääkäreissämme. Osalle ajatus silmän leikkaamisesta on hyvin huolestuttava, jolloin nukutus on hyvä vaihtoehto.”

Lisätietoa ikänäköleikkauksesta >>

Terveystalo Oulu

Lääkärikeskus

Albertinkatu 16

90100 Oulu

Aukioloajat

ma−pe klo 7−22

la−su klo 9−22

Asiakaspalvelu ja ajanvaraus

030 6000 palvelee 24/7

Silmäklinikka

010 345 3164