Hak­sah­dit­ko Postin nimissä tehtyyn teks­ti­vies­ti­hui­jauk­seen? – Poliisi muis­tut­taa, ettei linkkiä kannata avata eikä pankki- tai luot­to­kort­ti­tie­to­ja luo­vut­taa

Poliisi varoittaa tekstiviestihuijauksista.
Poliisi varoittaa tekstiviestihuijauksista.
Kuva: VESA JOENSUU

Rantalakeus. Menneen viikonlopun aikana Oulun poliisilaitos on vastaanottanut jälleen rikosilmoituksia Postin nimissä tehdyistä tekstiviestihuijauksista.

Poliisi tiedottaa haluavansa ennalta estävässä mielessä varoittaa ihmisiä, jotta he eivät jatkossa haksahtaisi tähän samaan jo pitemmän aikaa tiedossa olleeseen huijaukseen.

– Ilmiö on valtakunnallinen, huijauksia tehdään yleensä tunnettujen yritysten nimissä ja niitä operoidaan usein ulkomailta, poliisista kerrotaan.

Huijauksessa postipaketin tilannut henkilö on saanut hyvin aidon näköisen tekstiviestin, jossa häntä on pyydetty maksamaan muutaman euron suuruinen paketin kuljetuskulu. Viestissä on mukana linkki, jota he ovat klikanneet ja antaneet sen jälkeen pankki- tai luottokorttinsa tiedot sivustolle, jonka jälkeen henkilön tilitietoihin alkaa ilmestyä kymmenien eurojen säännöllisiä veloituksia.

Poliisilla on asiaan tiukkasanainen ohje: älä avaa linkkiä, äläkä anna pankki- tai luottokorttisi tietoja.

– Mitään pankki- tai muita henkilötietoja ei pidä ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Poliisi tai mikään muu viranomainen ei myöskään koskaan kysy asiakkaan pankkitunnuksia tai tunnuslukuja.

Poliisi ohjeistaa, että jos olet antanut korttisi tai verkkopankkisi tiedot ja epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.