Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Hai­luo­toon suun­nit­teil­la bio­kaa­su­lai­tos?

Yhteistyö OAMKin kanssa tuottaa selvyyttä maatalouden sivu-virtojen hyödyntämis-mahdollisuuksista.

Hailuoto

Hailuodossa selvitellään mahdollisuuksia perustaa kuntaan biokaasulaitos. Useampi hailuotolaisyritys, Hailuodon Panimo etunenässä, on ollut kiinnostunut biokaasuenergiasta. Hanke kiinnostaa myös saaren maatalousyrittäjiä.

Syksyllä Hailuodossa järjestetyn biokaasua käsittelevän informaatiotilaisuuden jälkeen käynnistyi yhteistyö Oulun ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan kanssa. Agrologiksi opiskeleva Antti Luuru tekee parhaillaan opinnäytetyötä, jonka nimi on Biokaasun toimintaedellytykset Hailuodossa.

Kunnansihteeri Maarit Alikoski kertoo, että opinnäytetyö on lähtölaukaus yhteistyölle kunnan ja OAMKin välillä. Ammattikorkeakoulullahan on meneillään useita tähän teemaan liittyviä hankkeita: Canemure-hankke, jonka tavoitteena on hiilineutraalit kunnat ja maakunnat sekä vuoden alussa käynnistynyt BioKaMa-hanke. Se edistää biokaasun ja -metaanin hyödyntämistä maatiloilla.

– Saaren kolmekymmentä maatilaa on pienelle kunnalle valtava potentiaali.  Lisäksi toimijat ovat lähellä toisiaan, joten biokaasun tuottamiselle ja hyödyntämiselle ei tulisi pitkiä siirtomatkoja, Alikoski huomauttaa.

Lue lisää 29.1. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!

FAKTA

Biokaasuselvitys Hailuodossa

Tuottaa materiaalia biokaasun tuotannosta ja hyödyntämisestä kiinnostuneille hailuotolaisyrittäjille

Maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen tavoitteena on vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja korvata niitä uusiutuvilla ja paikallisilla energialähteillä.