Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Hai­luo­to­lai­nen tik­ku­röi­jy elää uudessa nos­tees­sa – Viime vuonna neule möi enemmän kuin kolmena edel­lis­vuo­te­na yh­teen­sä

15-vuotiaalle Osuuskunta Luovon Puojille tulossa sen historian paras vuosi.

Hailuoto
Luotolaisen kalastajaneuleen korkeakauluksinen malli. Edustan korinpohjakuviota kutsutaan västäräkiksi. Kuviota ei kuitenkaan ollut alkuperäisessä luotolaisessa. Liisa Iljana neuloo vuosittain pitkälti toistakymmentä tikkuröijyä. Osuuskunta Luovon Puojin jäseninä on monia muitakin ahkeria perinnekäsityön taitajia. Tämä neulemekon kaulassa oleva koru on tehty Juho lljanan vuonna 1905 tekemän verkon alapaulan painoista.
Luotolaisen kalastajaneuleen korkeakauluksinen malli. Edustan korinpohjakuviota kutsutaan västäräkiksi. Kuviota ei kuitenkaan ollut alkuperäisessä luotolaisessa.
Luotolaisen kalastajaneuleen korkeakauluksinen malli. Edustan korinpohjakuviota kutsutaan västäräkiksi. Kuviota ei kuitenkaan ollut alkuperäisessä luotolaisessa.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Vielä vähän aikaa sitten Liisa Iljanaa huoletti. Yksi Osuuskunta Luovon Puojin ahkerista tikkuröijyn neulojista loukkasi kätensä, ja tikkuritilauksia oli kosolti jonossa. Loukkaantuneen tilalle oli löydettävä kiireesti uusi tekijä. Ja Liisahan löysi: Hän muisti erään mantereelle muuttaneen, jolla on samanlainen käsiala. Neljä uuttakin neulojaa lupautui luotolaisen tekijärinkiin. Stressi helpotti.

Hailuotolainen tikkuröijy on nyt nimittäin kovassa nosteessa. Perinneneuleita on myyty viimeisen viiden kuukauden aikana enemmän kuin kolmena viime vuotena yhteensä eli yli 70. Ja joulu on vasta tulossa!

– Aiemmin tikkuröijyjä on myyty parisenkymmentä vuodessa, Osuuskunta Luovon Puojin aktiivi tikkuröijytaitaja kertoo.

– Toimitusajat menevät nyt jo ensi vuoden puolella. Itse teen kolmattatoista tikkuröijyäni tälle vuodelle. Viime vuonna tein niitä 15.

Luovon Puojiin on tullut yhteydenottoja ja tilauksia erityisen paljon pääkaupunkiseudulla asuvilta nuorilta miehiltä.

Syynä on ilmeisesti se, että hailuotolaisneule on saanut paljon myönteistä julkisuutta valtakunnallisissa medioissa. Etenkin Ylen suosittu Egenland-ohjelman Hailuoto-jakso on tehnyt röijyä tunnetuksi. Myös tikkuröijyjä neulova kunnanjohtaja Aki Heiskanen on ollut julkisuudessa harrastuksensa vuoksi, viimeksi Kuntalehdessä ja Kunta-tv:ssä.

Yksi asia Iljanaa kuitenkin harmittaa. Hailuotolaisena tikkuröijynä myydään tuotteita, jotka eivät perinneneuleen kriteereitä täytä.

Lue lisää 9.9. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!