Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Hai­luo­don Akin tik­ku­röi­jy val­mis­tui –"­Tie­ten­kin aion edustaa se ylläni"

Toinen hailuotolainen perinneneule on jo tekeillä.

Hailuoto
-
Kuva: Aki Heiskasen kotialbumi

Jos omin käsin neulottu perinteinen hailuotolainen villapaita (eli tikkuröijy, tikkutröijy, tikkuri, luotolainen) on merkki saareen asettumisesta, niin kunnanjohtaja Aki Heiskasesta on viimeistään nyt tullut hailuotolainen. Hän sai nimittäin valmiiksi ensimmäisen omin käsin neulomansa tikkuröijyn.

Heiskanen osallistui syksyllä Hailuodossa jo useamman vuoden ajan kokoontuneeseen tikkuröijypiiriin, koska halusi tehdä hailuotolaisen villapaidan omin käsin. Aiemmat tikkuröijynsä hän oli ostanut muilta perinnetaidon taitajilta.

– Uutta on aina mukava opetella, se ehkäisee dementiaa! Olen aikuisena opetellut muitakin uusia asioita: kitaran soittoa ja pilatesta. Miksei siis myös neulomista, hän totesi viime syyskuussa.

Heiskasella ei ollut entuudestaan suurempaa harjaannusta neulomiseen, ja ensimmäisten tikkuröijypiirien aikana hän epäili tekevänsä vähän liian kireää neulosta.

– Alussa oli tosi hankalaa, mutta taidot kehittyy!

Valmista tulikin nopsasti. Syyskuun puolivälissä aloitettu luotolainen oli valmis marraskuun alkupuolella.

– Tein minä paljon töitä. Laskin käyttäneeni tikkuröijyn tekemiseen 150 tuntia. Neuloin kaikki lauttamatkat, työmatkat ja illat. Viikonloppuina neulottiin vähän enemmän, Heiskanen kertoo.

Monet kokeneetkin neulojat kertovat joutuvansa usein purkamaan neuletta. Heiskanen kertoo päässeensä tässä asiassa suhteellisen vähällä.

– Olkapäät purin yhden kerran, mutta muualta en juurikaan purkanut. Iljanan Liisan luona istuin useita kertoja niissä kohdissa, kun piti tehdä kavennuksia tai oli muita hankaluuksia. Hänen opastuksellaan mentiin eteenpäin.

Heiskasen vaimo Pia Piispanen aloitti tikkuröijyn neulomisen samaan aikaan miehensä kanssa. Hänen työnsä on vielä kesken. Aluksi Piispanen oli miestään tässä puuhassa edellä, mutta villapaidan valmistumista hidasti lähtö Kapua-ryhmän mukana Etiopiaan. Pia myös lainasi Heiskaselle omia kutimiaan, kun tämä tarvitsi niitä muutamassa työvaiheessa.

Heiskanen aikoo pitää hailuotolaisneuletta yllään myös edustustilaisuuksissa.

– Tietenkin. Se on hyvä keino viedä tikkuröijysanomaa eteenpäin – varsinkin kun kertoo, että on itse villapaidan tehnyt.

Entä nyt, kun tikkuröijy on valmistunut?– Minulla on toinen jo tekeillä ja joitakin epävirallisia tilauksiakin on tullut. Aion tehdä muutamia tikkuröijyjä myös lahjaksi, kunnanjohtaja paljastaa.