Fris­bee­gol­fin ylä­kou­lu­jen mes­ta­ruu­det jaet­tiin Kem­pe­lees­sä – Okko sai nimensä kier­to­pal­kin­toon

Kempele
Yhdeksännen luokan ykkönen oli Okko Luukkonen. Hän sai nimensä myös kiertopalkintoon. Toiseksi tuli 2. Jeremias Pulkkinen, Kirkonkylä3. Saku Heikkilä, Kirkonkylä
Yhdeksännen luokan ykkönen oli Okko Luukkonen. Hän sai nimensä myös kiertopalkintoon. Toiseksi tuli 2. Jeremias Pulkkinen, Kirkonkylä3. Saku Heikkilä, Kirkonkylä

Torstaina miteltiin Köykkyrin radalla Kempeleen yläkoulujen frisbeegolf-mitaleista Kempele Akatemia Cup -kilpailussa. Tapahtuma osoittautui suosituksi, sillä muutaman päivän ilmoittautumisajalla mukaan ilmoittautui yli 50 innokasta frisbeegolfin harrastajaa. Kisa käytiin yhteislähtökilpailuna, eli pelaajat aloittivat kisan samaan aikaan usealta eri väylältä, neljän pelaajan ryhmissä. Sääolosuhteet kilpailulle olivat täydelliset.

Köykkyrin kangasmaasto oli ehtinyt imaista sisäänsä aamun sateet, ja pelaajat pääsivät etenemään pääosin kuivassa maastossa. Lämpötila oli vuodenaikaan nähden lämmin ja tuulikin tyyntyi kuin tilauksesta, mahdollistaen pelaajille hyökkäävän pelitaktiikan.

Köykkyrin mäntyjen katveessa on vuosien mittaan nähty ja koettu monenlaista eri lajien merkeissä. Nytkin kisapaikalla kuhisi jo miltei tunti ennen starttia.

Putteja mallattiin treenikoreihin ja kiekkoja vertailtiin kanssakilpailijoiden kanssa. Ennakkosuosikin viittaa tarjottiin milloin kenenkin niskaan, riippuen keneltä, ja minkä koulun edustajalta asiaa sattui kysymään. Jännitys oli käsinkosketeltavaa. Kilpailupäällikkönä toiminut Ylikylän yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Ari Roppola antoi kilpailuohjeet: Herrasmieslajissa kadonneet kiekot etsitään yhdessä, kanssakilpailijoita kannustetaan ja mikä tärkeintä, rehellisyys on kunnia-asia! Napakoiden ohjeiden jälkeen pelaajat katosivat kuhisten maastoon ja kilpailu oli alkanut.

Muutaman väylän jälkeen kisan kärki eteni muutaman heiton alle kentän ihannetuloksen. Taso osoittautui kovaksi ja kisaa edeltäneet kovat puheet oli tässä vaiheessa lunastettu. Lajin luonteeseen kuitenkin kuuluu vaatimus kisakestävyydestä ja suoritusvarmuudesta, kisahan kestää 18 väylää ja askelmittarin lukema kisan jälkeen saattaa olla miltei 10 000 askelta. Virheet tulisi pitää minimissä, mutta samaan aikaan pitäisi olla rohkea ja uskaltaa yrittää – helpommin sanottu kuin tehty. Kisan edetessä pitkiä avauksia, rohkeita lähestymisiä ja kylmän viileitä putteja nähtiin paljon ja jatkuvalla syötöllä.

Kilpailupäällikkö Roppola ja Kirkonkylältä tapahtumaa seuraamaan saapuneet liikunnanopettajat Mika Hakopää ja Anu Pulkkinen seurasivat kempeleläisharrastajien otteita suut ihmetyksestä ammollaan ja kehuja säästelemättä.

Kisassa kilpailtiin luokka-asteittain 7.lk., 8.lk. ja 9.lk. -sarjoissa. Iloisia ilmeitä ja aitoa harrastamisen riemua nähtiin kaikissa sarjoissa roppakaupalla.

Ryhmä ryhmän jälkeen pelaajat kerääntyivät tulospalvelun ääreen. Jännitys tiivistyi. Kaikissa sarjoissa mitalisijoja jouduttiin ratkomaan uusintaväylillä. Kaikista jännin tilanne oli seiskaluokkalaisten sarjassa, sillä kaikki kolme mitalistia olivat 18 väylän jälkeen tasatuloksessa. Uusinnassa seiskojen mestariksi nousi Iiro Mäkelä Ylikylältä. Hopea- ja pronssimiesten välistä eroa saatiin hakea käsittämättömän kauan, nimittäin Elias Linnakangas ja Hannes Lohi, molemmat Ylikylältä, väänsivät toisiaan vastaan peräti kahdeksan uusintaväylän verran, uskomatonta! Kisajärjestäjät jo ehtivät ehdottamaan pojille arvontaa, mutta pojat halusivat pelata. Lopulta hopealle nousi Linnakangas ja Lohi otti hienosti pronssia.

Kasiluokkien mestariksi pelasi Linnakankaan koulun Joel Kinnunen, joka voitti uusinnassa Ylikylän Eelis Korhosen. Ysiluokkalaisten sarjan ja koko kisan voittajaksi itsensä taiteili Kirkonkylän yhtenäiskoulun Okko Luukkonen, joka kiersi radan koko kentän ihannetuloksella. Samalla Luukkonen sai nimiinsä Kempele Akatemia Cup -kiertopalkinnon, joka kaiverruksen jälkeen siirtyy vuodeksi koristamaan Kirkonkylän koulun palkintovitriiniä.

Kyseessä oli historian ensimmäinen Kempele Akatemia Cup. Vuotuiseen turnaukseen otetaan ensi vuonna mukaan myös alakoulujen oppilaat sekä omat sarjat tytöille. Tämän vuoden kisaan ei valitettavasti ilmoittautunut lainkaan tyttöpelaajia. Kempele Akatemia järjestää jatkossa tapahtumia myös muihin harrastuksiin ja suunnitelmissa on kehittää kouluikäisten harrastamisen mahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä.

Akatemian toiminnan yksi keskeinen tavoite on edistää kaikenikäisten kuntalaisten monipuolista harrastamista. Harrastamisen edistäminen on myös yksi Kempeleen kunnan hyvinvoinnin teemoista vuodelle 2021. Kempele Akatemiaan kuuluvat kunnan liikunta-, nuoriso-, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä Kempele-opisto.

7.lk

1. Iiro Mäkelä, Ylikylä

2. Elias Linnakangas, Ylikylä

3. Hannes Lohi, Ylikylä

8.lk.

1. Joel Kinnunen, Linnakangas

2. Eelis Korhonen, Ylikylä

3. Ilari Ahola, Ylikylä

9.lk.

1. Okko Luukkonen, Kirkonkylä

2. Jeremias Pulkkinen, Kirkonkylä

3. Saku Heikkilä, Kirkonkylä