En­si­avus­sa en­sim­mäi­set mi­nuu­tit ovat rat­kai­se­via – en­si­apu­kou­lut­ta­ja Kaija Mä­ki­sa­lo kan­nus­taa, ettei en­si­avun an­ta­mi­nen vaadi eri­tyis­osaa­mis­ta

Rantalakeus

Tilanne saattaa olla käsissä yks kaks. Kaveri, tai kassajonossa edellä oleva, saa yllättäen sairauskohtauksen. Tai osut ensimmäisenä liikenneonnettomuuspaikalle.

Jo pelkkä ajatus saa aikaan kysymystulvan. Pitääkö minun mennä auttamaan? Jos menen, niin mitä teen? En muista yhtään, miten sairauskohtauksen saanutta piti auttaa tai uskallanko edes mennä lähemmäs onnettomuuspaikkaa.

Ensiapukouluttaja Kaija Mäkisalo vertaa, että juuri näitä tilanteita varten ensiaputaidot täytyy pitää ajan tasalla. Sekä muistaa, että auttamisvelvollisuus on ihan lakisääteinen juttu. Tieliikennelaissa on säädös, joka velvoittaa jokaisen auttamaan kykyjensä mukaan onnettomuuspaikalla.

– Auttaminen on kansalaisvelvollisuus. Ei ole aikaa jäädä pälyilemään, josko joku muukin sattuisi paikalle ja menisi auttamaan, Mäkisalo pohjustaa.

Ensiapukouluttaja tietää, että rima on korkealla, kun apua tarvitaan ja sitä on annettava. Suurin rimankorottaja on ihan turha tietämättömyys ja riittämättömyyden tunne, jotka voi sysätä syrjään.

– Kun nähdään, että ihminen tarvitsee apua, niin kännykkä on meillä yleensä kaikilla mukana. Ensimmäiseksi soitto hätänumeroon 112, ja hätäkeskuspäivystäjä kyllä kysyy tarvittavat tiedot ja antaa ohjeet mitä pitää tehdä.

Mäkisalo vinkkaa, että älykännykkään kannattaa ladata 112 suomi -sovellus. Hätäpuhelun voi soittaa sovelluksen avulla, jolloin hätäkeskuspäivystäjä näkee välittömästi sijainnin, josta puhelu tulee.

Jos välitöntä ensiapua esimerkiksi elvytystilanteessa tarvitaan puhelin pannaan kaiutintoiminnolle, jolloin kädet jäävät vapaaksi. Puhelinta ei saa sulkea, ennen kuin hätäkeskuspäivystäjä antaa siihen luvan.

Jos käsipareja on useampi, se on aina parempi. Yksi keskittyy avuntarvitsijaan, toinen opastaa lisäavun paikalle ja tarvittaessa varoittaa muita liikkujia.

Yksi lujasti mieliin juurtuneista oletuksista on, ettei onnettomuuden uhria saa liikuttaa.

– Pelätään, että liikuttamisella aiheutetaan lisää vammoja. Järjenkäyttö on tässäkin sallittua. Huolehditaan, että uhrin hengitystiet ovat auki. Sormet uhrin leuan alle ja taivutetaan uhrin päätä taaksepäin, Mäkisalo opastaa.

Ensiapukouluttaja havahduttaa, että vuosittain yli puolet kolaritilanteissa kuolleista olisi voitu pelastaa hengitystiet avaamalla eli leukaa nostamalla.

– Hetkeäkään ei ole hukattavaksi. Kun sydän pysähtyy, ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia. Aivojen on saatava happea, sillä mahdollisuus pysyvien soluvaurioiden syntymiseen alkaa jo 4–6 minuutissa. 6–10 minuutin kuluttua on todennäköistä, että aivoihin on tullut pysyviä soluvaurioita ja yli 10 minuutin kuluttua hapettomuus aiheuttaa aivoille pysyvän vamman.

Jos uhri hengittää muttei herää, hänet käännetään kylkiasentoon. Mikäli uhri ei herää eikä hengitä on elvytys aloitettava välittömästi.

– Aikuisella elvytysrytmi on 30 painallusta ja kaksi puhallusta. Lapsen elvytysrytmi on viiden alkupuhalluksen jälkeen 30 painallusta ja kaksi puhallusta. Painallukset suhteutetaan aina autettavan kokoon. Elvytystä jatketaan niin pitkään, kunnes autettava alkaa itse hengittää tai ammattiauttajat saapuvat paikalle.

Mäkisalo tietää senkin, että paineluelvytys ei aiheuta suurempia pohdintoja. Ennemmin paineluelvytetään riittävän tehokkaasti, jolla turvataan autettavalle hapensaanti aivoihin.

– Mutta se puhalluselvytys. Sitä kansa kavahtaa, sillä meillähän on tunnetusti se suoja-alue, jonka sisälle ei saa mennä. Näin ei toimita elvytyksessä, vaan huolehditaan, että autettavan hengitystiet ovat auki. Peukalolla ja etusormella suljetaan nenä ja aloitetaan puhallukset. Puhallus on riittävä silloin, kun näkee, että autettavan rintakehä kohoaa.

Jos ajatus suusta suuhun annettavasta puhalluksesta tuntuu mahdottomalta, on markkinoilla erilaisia suusuojia elvytystilanteita varten. Osa niistä kulkee näppärästi avaimenperässä mukana.

Näin teet hätäilmoituksen

Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa kysymyksiin.

Kytke puhelimen kaiutintoiminto päälle ja jatka auttamista. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan.

Opasta lisäapu paikalle.

Soita uudelleen, mikäli tilanne muuttuu.