”Eihän se ole kuin ope­tel­la vain” – it­se­op­pi­nut Pekka tekee kaikkea puu­kos­ta tur­kik­siin ja kla­pei­hin

Liminkalainen Pekka Heiko on henkeen ja vereen käsityöihminen – ja kaiken lisäksi vielä itseoppinut. Käsin tekeminen on vaatinut paljon perehtymistä ja opettelua. Käsitöiden tekeminen alkoi puukoista ja laajeni sittemmin turkistöihin. Nyt piha­maalla kohoaa myös komeita klapikasoja. Kaikkien näiden tekeminen alkoi omasta tarpeesta, mutta laajeni sivutoimiseksi yritystoiminnaksi.

Liminka
-
Kuva: Mirko Kovalainen

Pekka Heikon ja hänen avovaimonsa Suvi Taikina-ahon kotona Ketunmaantien varressa on viime päivät opeteltu uutta. Perheeseen syntyi esikoinen, ja nyt päivät ovat hurahtaneet vauva-arkeen laskeutuessa. Heikon mukaan edellisyöt ovat menneet vähän huonommilla unilla.

– Uudet asiat vaativat aina opettelua, tuore isä hymyilee seisoskellessaan omassa verstaassaan.

Näiden seinien suojissa Heiko on kohdannut muitakin uusia asioita, jotka ovat vaatineet rutkasti perehtymistä. Katosta roikkuu turkiseläinten, kuten kettujen ja supien turkkeja, ja seinätelineessä värjäämättömiä ja värjättyjä hylkeennahkoja. Ikkunan alla on iäkäs mutta toimiva turkisompelukone, ja pöydällä lepää rivi itse tehtyjä puukkoja. Pihalla puolestaan on useampia klapikasoja.

Sekä puukkojen, turkistöiden että klapien tekemisessä Heiko on käytännössä katsoen itseoppinut.

– Eihän se ole kuin opetella vain. Kaikkea osaa, kun opettelee, hän tuumaa.

Käsityöinnostus vei Heikon mennessään, kun hän päätti tehdä itselleen puukon. Ensimmäiset puukkonsa hän teki viisi vuotta sitten työskennellessään Ruukin maaseutuopiston kiinteistönhoitajana. Vähitellen hän alkoi saada käsiinsä ihottumaa. Oireiden paheneminen pakotti miettimään tulevaisuutta uusiksi.

– Oli lähdettävä uudelleen kouluttautumaan. Nyt valmistun vuoden vaihteessa tradenomiksi, kertoo isännöintipuolelle tähtäävä Heiko.

Iho-oireilun vuoksi Heiko on rajoittanut puukkojen tekemistä. Käsityöinnostus ei kuitenkaan ole laantunut, vaan se on suuntautunut turkistöihin. Niistä hän innostui ostettuaan hylkeennahkakengät.

– Halusin lakin, joka olisi samaa sarjaa kenkien kanssa.

Lue lisää 24.6. Rantalakeudesta tai diginä!