NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Arkki tal­len­tui Annen ja Tonin va­lo­ku­viin – raa­ma­tul­li­seen ra­ken­nel­maan pääsee tu­tus­tu­maan Tyr­nä­vän kir­jas­tos­sa

Raahelaispariskunta vaikuttui Raamatussa ilmoitettujen mittojen mukaan tehdystä Nooan arkista. "Lasten tarinoista tuleva mielikuva pienestä arkista on aivan väärä", Torpat toteavat.

Tyrnävä
-
Kuva: Heli Rintala

Hämmentävän suuri, saman kokoinen kuin ruotsinlaivat. Sellainen on Ark Encounterissa USA:ssa sijaitseva, Raamatussa ilmoitettujen mittojen mukaan rakennettu Nooan arkki. Rekonstruktio on luultavasti maailman suurin puurakennus.

Tyrnävän kirjastossa avautuu näyttely, jossa esitellään raahelaisen pariskunnan, Anne ja Toni Torpan arkista ottamia valokuvia. Pariskunta vieraili tässä Kentuckyssa sijaitsevassa raamatullisessa teemapuistossa syyskuussa 2018. Kokemus oli vaikuttava.

– Lasten tarinoista tuleva mielikuva pienestä arkista, josta kirahvi kurkistaa ulos, on aivan väärä, Toni Torppa pohjustaa.

Valokuvanäyttelyssä on esillä kuvia sekä arkin ulko- että sisäpuolelta. Arkkia on ollut rakentamassa muun muassa joukko amisheja, joilla on perinteiset puusepäntaidot tallella.

– Raamatussa sanotaan, että arkki rakennettiin gooferpuusta, mutta nykyään ei tiedetä, mihin sillä viitataan, Torpat kertovat.

Sisätiloja rakennettaessa ei voinut turvautua Raamattuun, joten niiden suunnittelussa on käytetty luovuutta. Toni Torppa kertoo, että Ark Encounteria ylläpitävässä järjestössä on mukana tutkijoita, jotka ovat pohtineet esimerkiksi sitä, miten arkin eläimille olisi järjestetty juomavesi.

– Arkin sisällä oli myös näyttely, jossa kerrottiin, miten fossiilit ovat muodostuneet ja miten esimerkiksi jääkausi liittyy vedenpaisumukseen, Anne Torppa kertoo.

Torpat uskovat, että Raamattu – myös ensimmäisen Mooseksen kirjan luomiskertomus – on kirjaimellisesti totta. He kertovat, ettei arkkiin otettu eri hyönteis- tai kalalajeja, vaan vain ilmaa hengittäviä eläimiä. Toni Torpan mukaan tämä tarkoittaa noin 7 000 yksittäistä eläintä.

Lue lisää 30.6. Rantalakeudesta tai diginä!

FAKTA

Nooan arkki Tyrnävällä

Raahelaisten Anne ja Toni Torpan valokuvanäyttely ”Raamatun mittojen mukainen Nooan arkki” on esillä Tyrnävän kirjastossa 1.-31. heinäkuuta.

Näyttelyssä on esillä 23 valokuvataulua Yhdysvaltain Kentuckyssa Ark Encounterilla esillä olevasta arkista.

Arkki on 157 metriä pitkä, 26 metriä leveä ja 16 metriä korkea. Sen tilavuus vastaa noin 600 rautateiden karjavaunua.

Kuvissa esitellään eläinten karsinoita, majoitus- ja oleskelutiloja sekä ruoka- ja vesivarastoja

Toni Torppa pitää maanantaina 6. heinäkuuta Juustolassa esitelmän, jossa kertoo sanoin, kuvin ja videoin siitä, millainen arkki mahdollisesti oli.

”Meille kristittyinä tämä on tärkeä asia.”
Anne ja Toni Torppa