27-vuo­tias Juho Härmä aloitti yrit­tä­jä­nä - Su­ku­pol­ven­vaih­dok­ses­sa työn­te­ki­jäk­si siir­ty­nyt Päi­vi-äi­ti pääsi en­sim­mäis­tä kertaa ti­laa­maan ve­ro­kor­tin it­sel­leen

Liminka
Juho Härmän ja Päivi Pekkalan palaveri pidetään usein tutussa keittiössä. Lakeuden tili- ja toimistopalvelu Ky:n tilat sijaitsevat Juho Härmän lapsuuskodin yläkerrassa. Entinen makuuhuone on nyt omistajayrittäjän työhuone.
Juho Härmän ja Päivi Pekkalan palaveri pidetään usein tutussa keittiössä. Lakeuden tili- ja toimistopalvelu Ky:n tilat sijaitsevat Juho Härmän lapsuuskodin yläkerrassa. Entinen makuuhuone on nyt omistajayrittäjän työhuone.
Kuva: Rita Kumpulainen

27-vuotiaasta Juho Härmästä tuli puoli vuotta sitten Lakeuden tili- ja toimistopalvelu Ky:n uusi yrittäjä. Yrityksen 30 vuotta sitten perustanut Päivi Pekkala siirtyi työntekijäksi ja pääsi tilaamaan ensimmäistä kertaa verokortin itselleen.

Sukupolvenvaihdoksessa vaihtuivat pojan ja äidin työhuoneet. Juho työskentelee nyt lapsuuskotinsa yläkerrassa entisessä huoneessaan, Päivi siirsi työpisteensä yläkerran aulaan.

Pojan ja äidin roolien vaihdos on sujunut ongelmitta. Juho ehti työskennellä äitinsä yrityksessä jo sen verran, että käsitys tulevasta oli selvä.

Yrittäjäksi ryhtymistä helpotti se, että äidin tieto-taito on jatkossakin käytettävissä.

– Antaahan se varmuutta, että lähellä on rautainen asiantuntija, Juho toteaa.

– Minä puolestani pääsen seuraamaan edelleen alalla tapahtuvaa kehitystä, Päivi iloitsee.

Sukupolvenvaihdos näkyy myös arjessa.

Päivin aamukahvihetkiin kuuluu nyt rauhallinen lehden luku. Työpäivän lukujärjestys, sähköpostit ja muut rutiinit ovat siirtyneet Juhon harteille.

Kaksi vuotta sitten Päivin mieli oli tyystin erilainen. Yrityksen pitkäaikainen työntekijä oli menehtynyt vakavaan sairauteen, eikä Päivillä ollut enää halua eikä voimiakaan jatkaa yrittäjänä.

Hän ehti irtisanoa muutaman asiakkuudenkin. Lopulta yrityksellä oli tiedossa ulkopuolinen ostaja.

Sitten asiassa tapahtui yllättävä käänne.

Juho ilmoitti ostavansa äitinsä yrityksen. Se oli Päiville mieluisa uutinen. Lakeuden tili- ja toimistopalvelu Ky siirtyi toukokuun ensimmäinen päivä tänä vuonna Juho Härmän omistukseen. Päivistä tuli palkansaaja.

Lue lisää 13.11. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!