13-vuo­tias Jesse aikoo tienata mar­jan­poi­min­nal­la – 4H ostaa met­sä­mar­jo­ja Tyr­nä­väl­lä, Hai­luo­dos­sa ja Li­min­gas­sa

4H kannustaa nuoria marjastamaan ja tukemaan näin samalla marjateollisuutta.

Liminka
Ämpärit valmiina marjasaalista varten! Jesse Voutilainen innostui mukaan Limingan 4H:n metsämarjojen keruurinkiin. Marjastaminen on hänestä mukavaa puuhaa.
Ämpärit valmiina marjasaalista varten! Jesse Voutilainen innostui mukaan Limingan 4H:n metsämarjojen keruurinkiin. Marjastaminen on hänestä mukavaa puuhaa.
Kuva: Mirko Kovalainen

4H-järjestö pyöräytti tänä kesänä käyntiin metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvän Satosankarit-toiminnan. Suomen 4H-liitto ry:n aluejohtaja Heli Hietalan mukaan kyseessä on täysin uusi brändi, joka syntyi 4H-toimintaan suunnatun lisämäärärahan turvin. Satosankarit-brändin alle on saatu kaikkiaan noin 50 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä mustikan ja puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä.

– Toivon mukaan ensi vuonna on mukana enemmänkin yhdistyksiä, Hietala toivoo.

Satosankarit-toiminnan tavoitteena on kannustaa ihmisiä ja varsinkin nuoria mukaan metsämarjojen keruurinkeihin, joita perustetaan samoille paikkakunnille marja-asemien kanssa. Hietala painottaa, että kyse on eritoten nuorten työllistymisen ja marjateollisuuden tukemisesta.

Limingan 4H-yhdistyksen metsämarjojen keruurinkiin on tullut jo muutamia ilmoittautumisia. Ensimmäisenä marjojen poimijaksi ilmoittautui 13-vuotias Jesse Voutilainen.

– En ole aiemmin poiminut myyntiin. Enkä hirveästi ole aiemmin poiminut marjoja muutenkaan. Äidin kanssa olemme välillä käyneet marjassa, Voutilainen kertoo.

Yleensä nuorimies on suunnannut marja-apajille Limingan Rantakylään. Niin hän aikoo tehdä myös tänä kesänä.

– Mustikkaa olen yleensä poiminut, poimurilla marjastava Voutilainen toteaa.

Marjareissuille hän aikoo lähteä yhdessä kaverinsa kanssa.

Lue lisää 22.7. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!

Satosankarit

4H-järjestön Satosankarit on Suomen 4H-liiton metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa.

Satosankarit-toimintamallissa avataan 4H-yhdistysten ja heidän työllistämiensä nuorten ylläpitämiä marja-asemia ympäri Suomea.

Alueellisesti perustetaan myös keruurinkejä, joissa nuoria ja muitakin ensikertalaisia opastetaan alkuun hankkimaan ansiotuloja metsämarjoja poimimalla.

Satosankarit-brändin alla toimii yhteensä noin 50 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä mustikan ja puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä.

4H-järjestö on pyörittänyt metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan, ja kesästä 2020 eteenpäin se keskittyy Satosankarit-toiminnan alle.

Marja-asemat ottavat kypsää ja perkaamatonta marjaa vastaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Kellonajat voivat vaihdella paikkakunnittain.

Lakeuden alueen marja-asemat toimivat Limingassa (Meijerintie 4), Tyrnävällä (Mikkolantie 2) ja Hailuodossa (Viinikantie 74). Pohjois-Pohjanmaan alueelta asemat löytyvät myös Muhokselta, Taivalkoskelta, Utajärveltä ja Pudasjärveltä.

Yllä mainitut marja-asemat ottavat vastaan mustikkaa. Puolukkaa ostavat asemat ilmoitetaan myöhemmin satotilanteen varmistuttua.

Lisätietoa löytyy osoitteesta: www.4h.fi